Mart Kuuskmann, Lembit Rebane, Raimo Pruul, Henn Vallimäe

Neljapoolsele lepingule kirjutasid alla Pärnu Ühisgümnaasiumi direktor Mart Kuuskmann, Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi direktor Lembit Rebane, Häädemeeste Keskkooli direktor Raimo Pruul ja Pärnu Kolledži direktor Henn Vallimäe. Raamleping on aluseks Noorte Ettevõtluskooli käivitamiseks, pooltevaheliste sidemete tihendamiseks ja koostöö arendamiseks.

Koostöö algataja, projekti juht Mari Suurväli, selgitas tänase lepingu eesmärgi sisu: „ Noorte Ettevõtluskooli kaudu tahetakse tagada gümnaasiumi õpilastele paremad valikainete õppimise võimalused vastavalt üldhariduskoolide riiklikule õppekavale.“ Mari Suurväli on veendunud, et ülikooli õppejõudude, sh. doktorantide, aga ka üliõpilaste, samuti tehnilise baasi kaasamise abil saab parandada gümnaasiumihariduse kvaliteeti. „Majandusalaste teadmiste andmine ja ettevõtliku eluhoiaku kujundamine Pärnu maakonna noorte hulgas soodustab õpilaste ettevõtlikkuse loovuse arengut,“ kinnitas projekti juht.

Henn Vallimäe ütles enne lepingu allkirjastamist, et ülikooli osaks pole ainult õpetamine, vaid väga tähtis on kanda ka ühiskondlikku missiooni. „Mul on hea meel, et oleme saanud uue sihtgrupi, kellega tuleme uue ajaloolise regionaalse pöördepunkti juurde, kus kohtuvad ülikool ja üldhariduskool. Tänane koostööleping saab olema nurgakivi,“ kinnitas Vallimäe, kelle meelest on võimalik selle läbi kooliõpilastel ja üliõpilastel ka omavahelisi paremaid kontakte leida.

Pärnu Maavalitsuse haridus-ja sotsiaalosakonna juhataja Epp Klooster tõi näite eilselt töökohtumiselt Sotsiaalministeeriumis, kus tutvustati peamisi poliitikasuundumisi ja meetmeid Eesti konkurentsivõime tõstmisel. Väljatöötatud konkurentsivõime kava ’Eesti 2020’ annab Eesti poolse strateegia suunised Euroopa 2020 eesmärkide saavutamiseks. Epp Klooster ütles, et täna on noorte hulgas tööpuudus 2010. aasta seisuga 32,9% ja sellest tulenevalt peaks käesoleval aastal olema üheks mõõdetavaks kriteeriumiks saavutada selle numbri vähenemine 15% peale. Haridus- ja sotsiaalvaldkonna asjatundja hinnangul annab käesoleva lepingu töösse rakendamine võimaluse ka põhikooliõpilastele parema motiveerituse loovama tegevuse suurendamiseks. Noorte Ettevõtluskool annab täiendava sisu oskusteabe- ja kompetentsikeskusele.

Raimo Pruul nimetas tänasest päevast märksõnasid ettevõtlikkus, ettevõtlus ja võrgustik. „Need kolm sõna tähendavad nii kitsas kui laias laastus väga huvitavaid võimalusi õppimiseks. Tänane leping on selles mõttes uudne, kuna hõlmab tavakooli ja ülikooli võimaluste ühendamist nõnda, et meie õpetajad saavad lülituda ülikooli õppekavadesse ja tuua ettevõtluse mõiste noortele lähemale,“ rääkis Raimo Pruuli, kes näeb ettevõtluses peremehe tunde suurenemist eriti maal.