Kuna esimeest Urmas Reinsalu polnud üldkogu tervitamas, siis paluti seda teha Riigikogu liikmel Annely Akkermannil, kes eestseisusesse kuuludes omab erakonna esimehega samaväärselt õigust IRL-i nimel kõnelda.

Valimiskast pitseeritakse kinni;  üldkogu tööd juhatab Erik Reinhold

Annely Akkermanni tervitus

Erakonnale Isamaa ja Res Publica Liit oli möödunud aasta kahtlemata positiivne, nii  Pärnumaal kui ka Eestis tervikuna. Me kasvatasime oma toetusprotsenti üle riigi, me suurendasime oma esindatust kohalike omavalitsuste volikogudes ja viisime ellu rahvuslikku aadet kandvat poliitikat. Me võime lugeda oma viimase aasta tegemisi kordaläinuks.

Kõige vanem ja tugevam haru selles juurestikus, mille meie erakond on Eestimaa mulda ajanud – Eestimaa Rahvusliku Sõltumatuse Partei, tähistas suvel oma 25. sünnipäeva.  ERSP asutajad ei kaotanud usku Eesti iseseisvuse taastamisse ning võitlesid selle nimel riskides oma noore elu ja vabadusega.  Tunne Kelam ja Lagle Parek on endiselt meie erakonna väärtuste hoidjad.

Erakonda kuuluvad inimesed peavad moodustama meeskonna, me peame üksteist austama, toetama ja hoidma ükskõik kui raske see mõnikord tundub. Meie konkurendid ideoloogilisel maastikul on väljapool seda tuba, kus me täna üheskoos istume. Me peame üksmeelselt esindama konservatiivset maailmavaadet.  Just meie erakonna kohus on hoida ära pööre vasakule, Venemaa poole.

Eesti rahvas ootab meilt kui mitte üksmeelt, siis vähemalt koosmeelt, mis tähendab, et isegi kui ei jõuta ühisele arvamusele, tehakse üksteisega konstruktiivset koostööd. Me peame erakonnana ja poliitikutena käituma soliidselt ja väärikalt - nii, et meist saab lugupidada.

Tunne Kelam pole olnud kunagi kõige populaarsem inimene meie erakonna sisevalimistel.  Siiski on tal väga palju toetajaid Eesti valijate hulgas ja hiilgav karjäär poliitikas. Ta kannab väärtusi, mis on inimestele tähtsad ja teeb seda auväärselt.

Meie erakonna liikmed siin saalis ei taha valida pooli. Valides poolte vahel  jääb üks pool kaotajaks ja halvemal juhul loobub poliitilisest tööst, aga seejärel  on meie erakond  Pärnumaal poole võrra väiksem.  Head inimesed, ärge valige pooli, valige inimesi, kes suudavad teha koostööd ja  oskavad oma ametit kanda väärikalt, südame ja mõistusega.

Pärnu piirkond toetas kaks aastat tagasi erakonna esimehena Urmas Reinsalu, et ta seoks ühte erakonna erinevaid huvigruppe, looks töörahu ja konstruktiivset õhkkonda. Urmas Reinsalu on sellega hakkama saanud, mitte kunagi pole ühinenud erakonnas olnud nii pingevaba meeleolu ja ühiste eesmärkide nimel koostööd tehtud.

Eelmistel Riigikogu valimistel oli meie erakonnal kolm põhilubadust – vanemapalk, tasuta kõrgharidus ja kodukulude alandamine.

Vanemapalk hakkas kehtima alates 2013. aasta algusest. Isegi kui vanemapalk ei tõsta sündivust täna, kaotas see ometi absurdse olukorra, et need vanemad, kes pühendasid oma parimad aastad laste kasvatamisele ja mitte rohkem raha teenimisele, saavad vanaduses karistatud madalama  pensioniga. Mul on heameel, et see ebaõiglane olukord on lõpetatud.

Eesti rahvas on püsinud ja püsib ka edaspidi ainult tänu töökusele ja nutikusele, sest meid on vähe.  Eesti riik vajab igaühelt maksimumi.  Alates 2013. aasta septembrist on kõrgharidus kõigile tasuta.  Kuigi hariduse omandamiseks on vaja teha veel palju muid kulutusi, on siiski suur asi, et hariduse enda eest enam maksma ei pea.

Kodukulusid saab vähendada ainult energiakulu mõistes. Kodukulusid vähendada rahalises mõistes ei ole isegi teoreetiliselt võimalik. Niikaua kui ülemaailmne majandusmudel taotleb majanduskasvu, niikaua toimub inflatsioon ja tõusevad hinnad, eriti energiahinnad, sest maakera taastumatud ressursid ei kasva, vaid muutuvad aina raskemini kättesaadavaks ja defitsiitsemaks. Me saame kokku hoida energiat ja selleks on riik panustanud miljoneid eurosid kortermajade soojustamiseks. Kümned lasterikkad pered on saanud toetust kodumajade rekonstrueerimiseks.

Tuleviku seisukohalt üks olulisemaid dokumente, mille koostamisel ma Riigikogu liikmena osalesin, oli järgmise Euroopa Liidu eelarveperioodi  vahendite kasutamise põhimõtted, mille põhjal sõlmitakse Eesti ja Euroopa Liidu vahel partnerluslepe. Eesti rahanduslik maine on väga kõrge ja meie valitsuse liikmed suutsid läbirääkida Eestile antava abi suuruse summas 5,9 miljardit eurot. Mul on hea meel, et Eesti  lähiaastate arengu võtmesõnad on inimeste haridus ja tervis, puhas looduskeskkond, majanduskasv ja arenenud infrastruktuur.  Ajame Eesti asja!

Piirkonna esimees kõneles arvude keeles

Piirkonna esimees Siim Suursild ütles, et maakonna 600-st liikmest kogunes maavalitsuse saali 119 erakonna liiget, mis on näiteks Tallinnaga võrreldes kordades suurem osavõtjate hulk suhtes piirkonna liikmetega. Pärnumaa võrdluses nimetas ta Reformierakonda, kelle liikmeskond on 1200 ümber, aga Pärnu Linnavolikogusse pääses poole vähem saadikuid kui IRL-i nimekirjas kandideerinuid. Keskerakonna järel jäädi Pärnus siiski teiseks.

Väärikate klubist kasvavad välja head ettevõtmised

Klubi juht Mari Suurväli ütles, et suurt huvi tekitav Väärikate ülikool on tegelikult välja kasvanud erakonna väärikate klubilisest tegevusest. Ka lipu sünnipäevade tähistamise mõtte algataja oli Pärnu väärikate klubi. Sellest on kujunenud nüüdseks iga-aastane suursündmus, mille sarnast mujal riigis ei leidu. Väärikate klubi algatas ka diskussiooni klubi, millest nüüdseks on kujunenud erakondade vaheline mõttevahetuste arendamise paik. Suurväli sõnul viimasel ajal seal oma erakonna liikmeid ei pidavat eriti küll olema, aga klubi tegevust veab Tõnu Simson – sama mees, kes 2007. aastal algatas lipu päevade tähistamise mõtte.

Valimised

Erakonna Pärnumaa piirkonna juhatusse valiti Annely Akkermann, Andres Metsoja, Meelis Kukk, Siim Suursild, Marika Laidna, Peeter Prisk, Mari Suurväli, Erik Reinhold, Kuno Erkmann.

Pärnumaa esindajateks IRL-i volikogusse valiti Andres Metsoja, Meelis Kukk, Krista Nõmm, Kuno Erkmann, Liina Hansen, Ago Kalmer, Urmas Aava.

Samal teemal: