Pärnumaal on seniste andmete põhjal registreerinud Ühtelaulmisele 5 laulupunkti. Kadjaste küla oli Pärnumaal esimene, kes juba 14. juulil oma osaleja nime Eesti kaardile kandis. 6 päeva hiljem järgnes talle Tori vallamaja. Kihnu saar on Eestis üks vähestest saartest, kus samuti on otsustatud ühisel laulmisel osaleda. Eelmisel nädalal liitusid Metsavere küla ja Sindi linn eestlaste ülemaailmse laulukooriga. Veel on aega mõnedel hilinejatel liituda kuni 18. augustini.

Lauldakse ka Shangais ja Reikjavikis

Et tegemist on tõepoolest eestlaste ülemaailmse laulupeoga, seda kinnitab Shangai ja Reikjaviki osalemine. Ühtelaulmise produtsent Artur Talviku sõnul on EXPO Eesti esinduse majaga väga hea interneti ühendus. Reikjavikis viibivad praegu Eesti lauljad, kes osalevad Põhjamaade laulupeol. Nemadki on avaldanud soovi 20. augustil Ühtelaulmises osaleda. Teisi välisriike ei taha organisaatorid veel nimetada. Siiski on teada, et läbirääkimisi peetakse Ameerika Ühendriikide eestlaskonna esindajatega. Artur Talvik ütles, et Kanadas on vesteldud sel teemal Vaado Sarapuuga, kes toimetab ajalehe Eesti Elu interneti väljaannet. „Loomulikult ei saa kedagi selleks sundida, aga meil oleks väga hea meel kui üksikud suuremad eestlastega asustatud piirkonnad veel meie ettevõtmisega ühineksid.“

Pärnumaa võrdluses teistega

Tagasi Pärnumaale pöördudes on organiseerijate nägemuses siinne maakond oma aktiivsusega üsna keskpärane. Ükski maakond pole silmnähtavalt teistest innukam. Võibolla Harjumaal ollakse pisut suuremalt esindatud. Raplamaal oli alguses 8 registreeritud laulmise punkti. Kuid nüüd on otsustatud koonduda suurematesse seltskondadesse ja nii on neid kohti jäänud poole vähemaks. Seni on üle maa registreeritud ligemale 80 kohta. Aga aega on veel registreerida kuni kolmapäevani. „Hiljemalt 18. augustil peame otsad kokku tõmbama, et asuda lõplike ettevalmistuste tegemisele,“ selgitab Artur Talvik.

Kadjaste küla

Pärnumaa 300st külast on Vändra vallas asuv Kadjaste üks neist hakkajatest, kes sealse vabaajakeskuse perenaise Alliki Luuasepa eestvõttel kogub rahva Ühtelaulmisele. Hakkamist näib neil pidevalt olevat, ega muidu poleks Kadjaste küla pärjatud „Pärnumaa aasta küla 2009“ tiitliga. Hajali küla keskus jääb Türile suunduva maantee äärde, kus asub kauplus ja sellega külgnev vabaajakeskus. Hoone taga platsil toimubki laulmine. Kui palju küla veerandtuhandelise elanikkonnaga külast laulma tuleb, jääb ka Alliki Luuasepale üllatuseks.
„Sündmusest kuulsime juba kevadel toimunud rahvamajade messil, siis arvasime, et tegemist tuleb ülikeeruka ettevõtmisega,“ meenutab vabaajakeskuse perenaine nüüd suure kergendustundega kuna tegelikkuses osutus kõik hoopis lihtsamaks. „Kohapeal on abiks tavalise arvuti kasutamise oskusega noormees. Tema nimi on Mait Endrikson,“ räägib perenaine. Neil oli võimalus testimise ajal ka telepilti pääseda. Saatejuht Arlet Palmiste oli isiklikult kohal ja ka Elioni poolne esindus tuli appi. „Eestlauljana pole võimalik koori või ansamblit kasutada, aga külas on lauluoskajaid nii palju küll, kes aitavad viisi pidada,“ ei muretse Alliki Luuasep 20. augusti õhtu pärast kõige vähematki.

Metsavere küla

Metsavere küla paikneb samuti Vändra vallas kuid mitte palju aega tagasi kuulus see Pärnumaa kauge nurgake Kaisma valla alla. Nüüd pole enam pisikest 500 elanikuga Kaisma valda, aga 7 külakest on endiselt alles. Taasiseseisvumise päeval loodab Kaisma Rahvamaja perenaine Imbi Tõnisson kohtuda vähemalt paarikümne oma küla ja teiste Kaisma inimestega Käo talus tünni sauna ümber. Nii on Pärnumaa ühes vallas lausa kaks Ühtelaulmise paika. Ühtelaulmise juures abistab IT tehnika ja teadmistega Imbi Tõnissoni poeg, 13 aastane Kevin. Et külarahval viisipidamisega raskusi ei tekiks, selleks tuleb kohale nende oma kohalik ansambel Kapriis. Laulmist juhatab Hermiine Niitvägi.  Eile kella viiest toimus neil esimene testimine Interneti vahendusel, mis läks igati rahuldavalt korda.

Tori vald

Toris toimub Ühtelaulmine vallamaja aasal. Tori Rahvamaja juhataja Argo Juske loodab, et laulma tulevad segakoor Kungla ja Tori Rahvamaja segakoor. Mõlemaid juhatab Grete Tammalu. Üleriigiliselt välja hõigatud Ühtelaulmisele järgnevat simmanit Toris ei korraldata kuna juba järgmisel päeval toimuvad samas kohas Rohelise jõemaa mängud.

Kihnu saar

Kihnu Rahvamaja juhataja Veera Leas räägib probleemist, mis neil on Interneti leviga. Sel põhjusel ebaõnnestus ka esimene prooviesinemine. Eile toimus uus proov, mis õnneks läks viimaks korda, ehkki alguses oli Internetiga taas veidi probleeme. „Olenemata sellest, kas reede õhtul Interneti ühendust on või ei ole, teeme meie oma peo ikkagi ära,“ on rahvamaja juhataja Ühtelaulmise pärast muretu. Kell 18 minnakse Kihnu surnuaiale, kus mälestatakse folklooriansambli Kihnumaa lahkunud liikmeid. „Kell 19 koguneme Rahvamaja juurde, seal võtame laulud enne ülekande algust veelkord läbi,“ räägib Veera Leas pidupäeva kavast. Laulmist juhatab Katrin Kumpan. Pärast 8 laulu laulmist jätkatakse simmani ja teiste tuntud laulude laulmisega.

Paikuse vald

Paikuse valla kultuuritöö spetsialist Ille Riivits ütles, et nemad iseseisvalt ei tee midagi, aga kindlasti läheb naisansambel Helin koos Sindi rahvaga laulma. „Sindi Seltsimaja juhataja Priit Kask on pärast Ene Torrimi Inglismaale lahkumist juba 3 aastat meie ansamblit juhatanud, seepärast on päris loomulik, et minnakse naabrite juurde Sinti,“ rääkis Ille Riivits. Võimalik,et ka  Paikuse lauluseltsing Sireli  mõned liikmed lähevad reede õhtul  Sinti. Mõlemaid kollektiive juhendav Maire Krinal saabus äsja Sireliga kontsertreisilt Saksamaalt  ja pole kindel, kas pärast pikka teekonda kõik Ühtelaulmisele seepärast jõuavad.

Sindi linn

Sindi linna on küll üleriigiliselt organiseerijate poolt märgatud ja esile tõstetud kuid suurem organiseerimine eeldab ka enamat ettevalmistust. Sindi Gümnaasiumi majandusjuhataja on IT poolse tehnilise ettevalmistusega rahul. Tema sõnul oli eile jutuajamine Artur Talvikuga, kes ütles, et Sindil pole vaja teist korda enam prooviesinemist teha, sest juba esimesel katsetusel olid pilt ja heli hästi paigas. Veidi muret teeb Mart Nõmmele suure arvu Eesti lippude paigutus. Muist lippe peaks kinnitama spetsiaalselt ehitatud vastavale konstruktsioonile. Teine osa lippe läheb käes hoidmiseks. Seegi vajab ettevalmistust ja inimeste leidmist, kes soovivad suuri kandelippe käes hoida. Teatav kogemus on gümnaasiumil juba olemas Jüriöö päevast kui kooliõpilased hoidsid ühtses rivis seistes kätes üle poolesaja lipu. Paraku pole koolivaheajal õpilasi nii kerge koguda. Iga juhusliku inimese kätte ei saa samuti lippe anda, sest  lippu tuleb osata käes hoida. Eesti Lipu Selts, kes oli nõus Sindi Sõprade Seltsi initsiatiiviga koostööd tegema, seab lippude paigutusele ja hoidmisele oma kindlad nõuded. Kui sini-must-valgete kandelippude välja toomine õnnestub, siis peaks see laulmisele lisama võimsa ja meeldiva taustapildi.

Sindi Ühtelaulmise toimkonna peakoordinaator Anu Pikk on rõõmus, et Paikuse rahvas lubab nendega ühineda. Samuti loodab ta, et naabervallast Saugast ühinetakse Sindi linnaga. Alustatakse 19.30 segakoor Slavjanotška esinemisega, mille järel tehakse paarikümne aasta tagustest sündmustest ajalooline ülevaade. 8 laulu laulmise järel jätkatakse teiste tuntud laulude laulmisega ja vaadatakse suurelt ekraanilt dokumentaalfilmi „August 1991“, mille autor on Ilmar Raag.

Artur Talvik ja Arlet Palmiste tunnustavad Sindi eestvedajate aktiivsust. Sindi Sõprade pressiteates kutsutakse kogu Pärnumaad Sindi Gümnaasiumi õuele, kus on suurepärane akustika ja ruumi piisavalt palju kõigi jaoks. Saatejuht Arlet Palmiste on veidi murelik, et Pärnu linnas pole leidunud kedagi, kes oleks võtnud algatuse enda kätte. Võibolla ka sellepärast pakub Sindi linn pärnakatele alternatiivset võimalust laulda koos sintlastega, kelle laulmise traditsioonid ulatuvad Eesti esimese laulupeo eelsesse aega.

Hea uudis Pärnust

Siiski võib Arlet Palmistele ja pärnakatele öelda positiivse uudise, et ka Pärnus plaanitakse Ühtelaulmisega liituda. Eile peale lõunat õnnestus Kuursaali programmi juht Urmas Lassiga sel pinnal veidi kõnelda ja ta lootis, et hiljemalt teisipäeval saab ankeet täidetud ning sündmus toimub kindlasti. Küsimusele, kas proovilauljad on testimiseks leitud, jäi ta vastuse võlgu, aga ei kahelnud samas üldsegi, et ka need inimesed saab kokku kogutud. Tehniline külg vajab veel läbi mõtlemist. Pole veel otsustatud kuhu suur ekraan paigutada. Võimalusi on mitmeid - kõlakoja ette või kuursaali seinale.

Samal teemal: