Tänasest pühapäevani toimuv Leedu nädal tõi Pärnusse fotokunstniku Arturas Valiauga, kelle loomingu näitus avati Estonia Rohelise maja trepigaleriis.

Leedu elukutselise fotokunstniku Arturas Valiauga fotonäitus kannab nimetust Randade vahel. Leedu keeles kirjutatakse sama mõte sõnadesse "Tarp krantų" (Between the shores), mis on ühtlasi ühe projekti nimetus ja 64 omanäolise kunstitunnetusliku fotoga illustreeritud albumi pealkiri. Estonia hoone teise korruse vestibülis saab tutvuda tosina fotoga, mis on vaid tilluke osa sellest, mida Arturas Valiauga nägi mööda Baltimerd laevadega reisides. Kuid need hoolikalt valitud fotod annavad täiesti piisava läbilõike sellest, mida fotokunstnik näeb ja kuidas ta seda edasi annab. Arturas Valiauga ise ütleb, et tema meelisteemaks on kujunenud inimeste sotsiaalse palge tabamine fotoobjektiivi kaudu. Võimalik, et öeldu abil jääme abitult mõtlema, mida ta ikkagi läbi kaamera silma soovib püüda. Küllap aitab sellest kimbatusest üle saada kunstniku fotode vaatamine. Tema fotod selgitavad ise seda, mis sõnades jätavad vastused võlgu. Nii ei pea merelt erinevaid kaldaid jälgides otsima esmatähtsatena huvitavaid arhitektuuri pärleid, eksootilist loodust või argipäevast tegevust laeval vaid nägema kõige muu taustal eeskätt inimest. Selliselt lähtekohalt vaadates pakub nauditavalt mõtisklevat huvi ka näiteks ilmetute suurte kastmajade öine tuledesära, sest iga tulukese taga on vähemalt üks inimene.

Eglė Deltuvaitė on raamatu Tarp krantų toimetaja, kes oli samuti tulnud näituse avamisele. Tema toimetamisel on valminud teisigi raamatuid, millega võis Estonia Rohelises majas tutvuda. Raamat „In Focus” tutvustab rahvusvahelist fotokunsti festivali Vilniuses. Eglė Deltuvaitė on raamatu toimetaja ja selle sama festivali peakorraldaja. Tema viibmine täna avatud näitusel annab samuti tunnistust sellest, kui kõrgelt hinnatakse Arturas Valiauga loomingut.

Projekt "Tarp krantų" (Randade vahel) loodi 2007. aasta Balti Fotokunsti Triennaali jaoks. Näitused toimusid samal aastal Tallinna KUMU-s, Soomes, Pori Kunstimuuseumis ja Saksamaal Kiilis. 2008. aastal olid väljapanekud Vilniuses peetud rahvusvahelisel fotokunsti festivalil, Poolas, Gdanskis („Laznia”), Berliinis, Riias ja Luxemburgis.

Leedu nädala eestvedaja on villa Artise tegevjuht Viivika Orula. Pärnu linna kodulehelt saab lugeda, et Leedu nädala avas täna Cafe Grandis pidulikult Leedu Suursaadik Eestis T.E. Hr. Juozas Bernatonis. Lisaks Arturas Valiauga fotonäitusele avati nimeka Leedu kunstniku Juratė Bogdanavičiūtė maalinäitus „Aja märgid” Cafe Grandis.

Nädala kestel toimub erinevaid üritusi. Neljapäeval kell 17.00 saab Pärnu Kolledžis näha dokumentaalfilmi „13. jaanuar“, mis räägib Vilniuse teletorni ründamisest 1991.aastal. Filmi juhatab sisse ja tõlgib Danute Sirijos Giraite. Leedu nädala korraldamisel on suureks abiks olnud just tema. Danute Sirijos Giraite on leedu keelde tõlkinud Eesti kirjandusklassika ühe tippteose, A. H. Tammsaare romaani «Tõde ja õigus», mis tõi tõlkijale Leedu PEN-i auhinna.

Varem on Pärnus toimunud eelmisel aastal 9.-15. novembril Norra nädal ja 14.-21. märtsil Rootsi nädal ning 2008. aasta17.-24. septembril Portugali nädal.