Austria päevade lõpetamine Raeküla Vanakooli Keskuses

Austriast islamini

„Neid kes Austriast teavad, on kindlasti palju. Aga kes ei tea, neid on veel rohkem,“ ütles Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, kui kiitis nädala korraldajaid võimaluse loomise eest tutvuda demokraatliku riigiga, kes saab olla Eestile eeskujuks. Ta kinnitas, et ilma Austria suursaatkonna abistava toetuseta poleks toimunud päevadel olnud sellist kaalu, mida nädalaga kogeti. Sellepärast tänas linnapea ka Austria saatkonda.

Veel küsis Kivimägi arvamust avaldades: „Miks ei võiks riikide nädalate kõrval mõelda ka rahvuste ja religioonide päevade korraldamisele?“ Siinkohal pole mõtet linnapea arvates rääkida ISIS-est (tuletatud inglisekeelsest: Islamic State in Iraq and Al-Sham), aga näiteks islamist, kui ühest suuremast religioonist ja tsivilisatsioonist, mida võiks paremini tundma õppida. Esimest korda rääkis Kivimägi sellest Austria nädala avapäeval Ammende Villas toimunud suursaadiku vastuvõtu ajal Maalehele antud usutluse käigus.

Muusikat ja tantsu

Eestis asuva Austria saatkonna konsul Cornelia Godfrey tänas eesti keeles korraldajaid, toetajaid ja osalejaid.

Austria muusikaga tekitas meeleolu Valter Parve, kes asetas grammofonile vinüülplaate. Samuti tegid muusikat Pärnu Käsikellakooli II klassi ansambel, mida juhatab Helvi Treiblut. Veel esines Vanakooli Retrobänd. Tantsupõrand oli täna rahvarikkam kui esimesel päeval Pärnu Keskraamatukogus.

Sindi osalus tekitas kõneainet

Sindi ANK, mille tööd juhatab Helle Vent, on mitmel päeval mitmesuguste ettevõtmistega Austria nädalal kaasa löönud. Lõputseremoonial esitas Sindi võimlemisrühm Stella lindikava “Päikesetõus mägedes“, mida saatis J. Straussi muusika. Rühma juhendab võimlemistreener Margit Schmidt. Pärast etteastet tunnustas Austria päevade peakorraldaja Piia Karro-Selg Sindi osavõtlikust. Siinkohal on täiesti paslik meenutada kokkuvõtlikult Sindiski toimunut, mis oli Pärnu suurettevõtmise kõrval samuti killuke saja muu tegemise kõrval.

Sindi gümnaasiumis toimunud Salzburgi kontserdi järel pakkus Sindi ANK lõõgastavat meelelahutust Austria noortele kõikvõimalike lauamängudega nagu õhuhoki, lauajalgpall, piljard ja lauatennis. Muusikutena prooviti järele noortekeskuse trummid ja kitarrid. Noortekeskuse poolt kingiti külalistele arvutigraafika ringi tehtud märk, mille noored ise märgimasinal valmis meisterdasid. Austria rahval oli huvitav vaadata Sindi ANK-i kahte tuppa üles pandud materjali nende endi maast. Põnevust tekitas austerlastele noortekeskuse mudelautode ringiga tutvumine Pärnu maanteel asuvas hoones, kus said ise autode võidusõidul kätt proovida. Kõigile oli see esmane kogemus. Toimus Austria-teemaline mälumäng „Austria – mägede ja muusika maa", mille viis läbi Helle Vent. Avatud oli Austria rahvariiete ja lippude viltimise töötuba, mida juhendas piiritu armastusega seda ala harrastav Eve Reinväli. Samuti valmistasid noored väikesi puna-valge-puna lippe, millega tervitati Euroopa keskpaigast saabunud külalisi.

Konsul viis Eurovisiooni võitja pildi kaasa

Nädala raames korraldati Austria teemaline joonistus- ja esseevõistlus. Täna kuulutati välja võitjad. Kuna 2014. a Kopenhaagenis toimunud 59. Eurovisiooni lauluvõistluse võitis Austria esindajana habemega naine Conchita Wurst, siis inspireeris see teadmine joonistavaid Eesti õpilasi ka kõige rohkem.

Konsulit vaimustas Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi õpilase Karl Marten Tamme töö "Conchita Wurst". Cornelia Godfrey ütles, et tunneb mullust Eurovisioni võitjat isiklikult ja sooviks selle pildi koopiat. Kiiresti lepiti kokku aga nii, et konsul saab originaali, mille kingib Conchita Wurst'ile.

Lisaks nimetatud osalejale tunnustati teisigi joonistusvõistlusest osavõtnuid: Rasmus Ihermann, "Schönbrunni loss", Sütevaka; Fiona Koso, "Helisev muusika", Kuninga kool; Mona Saksladu, "Mozart", Kuninga kool; Richard Karro, "Austria", Sütevaka; Eliise Koppel „Prints Franz Josep“, Sütevaka.

Parima essee kirjutas Johanna Toodu

Esseevõistluse pealkirjaks valiti "Kui ma oleksin austerlane". Esimese koha võitis Johanna Toodu, teise koha Anneliis Rea ja kolmanda koha Liis-Eleen Kalmer. Tunnustuseta ei jäänud ka Andrea Annus, Johanna Eriste, Ida Maria Orula, Kristel Sutt ja Julius Koppel.

*


Kaheksa päeva pikkune Austria nädal lõpetati tordi söömisega. Tordi läitsid tuld purskama Toomas Kivimägi, Cornelia Godfrey ja Karin Küünarpuu, kes oli Austria nädala idee autor.


Samal teemal: