Bruno Sõmeri näitus Pärnu Keskraamatukogus; Bruno Sõmeri tutvustab uue näituse pilte

Näituse pealkiri „Uid“ kirjeldab parimal viisil kõigi tööde ühist nimetajat, mille alla on kogutud täiesti erinevatest mõtetest ajendatud pintslitõmbed. Näitusel väljapandud maalidest on suuruse poolest teistest märgatavalt väiksem maal maalitud juba 1995. aastal. Seega üks vanimaid tahvelmaale ja selle pealkiri ongi „Uid“. Kunstnik selgitas, et murdest võetud sõna tähendab tema jaoks äkkmõtteid, mida ta on pintsliga jäädvustanud tavalistele puitlaastplaatidele. „Vahel on juhtunud ka nii, et pealkiri või mõte sünnib pildi valmimisega üheaegselt, aga tihti on ka vastupidi – tuleb mõte pähe ja tahaks seda kujundlikult pinnale visandada,“ püüdis vanameister selgitada abstraktsete kujundite saamise lugu. Üks viimastest sedalaadi töödest on käesoleval aastal valminud „Maameel“. Sõmeri ise nimetab neid kujundeid akvamiksiks. „Värvidena kasutan segatehnikat, seal on värvimulda ja muud,“ sain vanameistrilt vastuseks, kui küsisin värvide kohta. Maateemalised mõtted on tema loomingus aga väga hingelähedased.

Täna Bruno Sõmeri kodu külastades astus samal ajal uksest sisse ka Indrek Aija, kes oli valmis saanud uued kauni kujundusega reklaamplakatid Nooruse Majas avatava näituse jaoks. Alates 7-st septembrist kuni 4-da oktoobrini võivad kunstihuvilised näha Nooruse Maja seintel uut kunstniku loomingu valikut. Raamitud ja klaasi all olevad akvarellid olid tal täna juba välja valitud ning hoolsalt seinaäärde ritta laotud.

Bruno Sõmeri on Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Akvarellistide Ühenduse ja Kunstiühingu „Pallas“ liige, kes sai oma peamise kunstialase hariduse aastatel 1942 – 1946 Kõrgemas Kunstikoolis „Pallas“ ja Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis. Näitustel hakkas ta oma loomingut tutvustama alates 1947. aastast. Tema töid on lisaks kodulinnale eksponeeritud ka mujal Eestis, samuti Soomes, Rootsis, Hollandis, Taanis, Venemaal, Lätis. Personaalnäituseid on toimunud 25 korral.

Bruno Sõmeri maale omavad Zimmerli Art Museum USA-s, Tartu Kunstimuuseum, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, Pärnu Muuseum, Pärnu linna kunstikogu, Pärnu Uue Kunsti Muuseum, Matti Miliuse kunstikogu ja erakogud nii Eestis kui välisriikides.

Kunstnikku on tunnustatud 1991. aastal Pärnu Linnavalitsuse kujutava kunsti aastapreemiaga, 2004. a. Pärnu Linna Vapimärgiga, 2004. a. Johann Voldemar Jannseni nimelise kultuuriauhinnaga, 2006. a Eesti Kultuurkapitali Pärnumaa ekspertgrupi „Pärnumaa Kultuuripärl 2006“ auhinnaga.

Samal teemal: