Peapiiskop Andres Põder annab Trivimi Vellistele üle EELK Teeneteristi. Foto Irina Mägi

Tunnistuse tekst on järgmine: Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Teeneteristi III järk on antud Teile, Trivimi Velliste, suure panuse eest Eesti rahvusliku ja vaimuliku pärandi hoidmisel. Tallinnas 2. aprillil 2013 (allkirjad: Andres Põder, peapiiskop; Urmas Viilma, kantsler).

Autasu statuudi järgi antakse Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Teeneterist (EELK Teeneterist) vaimulikule või ilmiktöötajale, kes on ustavalt ja eriti väljapaistvalt või pikaajaliselt teeninud Eesti Evangeelset Luterlikku Kirikut või mõnel EELK tegevusalal osutanud märkimisväärseid teeneid. EELK Teeneterist võidakse anda ka isikule, kes ei ole EELK teenistuses, kuid on osutanud EELK-le silmapaistvaid teeneid.

Otsuse EELK Teeneteristi andmise kohta teeb Konsistoorium ja autasustamine toimub korraliselt Nelipühade kui kristliku kiriku sündi tähistaval ajal. Erijuhul võib EELK Teeneteristi anda ka muul ajal.

EELK Teeneterist on kullatud metallist valmistatud kaarduvate harudega ladina rist, mille esikülg on kaetud valge kuumemailiga. Ristiharude külgedel on musta emailiga kaetud ääris. Risti keskel on punase läbipaistva kuumemailiga kaetud heraldiline roos. Roosi peal on kuldne süda, selles must ladina rist. EELK Teeneteristi tagumine külg on sile, sellele graveeritakse autasu number. III järgu aumärke kantakse 35 mm laiuse muareesiidist lindi küljes vasakul pool rinnal. Sinise põhitooniga lindi äärtel on 2 mm laiused kuldsed triibud.

Priit Herodese kujundatud Teeneteristi on heaks kiitnud Piiskoplik nõukogu.

Samal teemal: