Käesoleva aasta jaanuaris otsustas Eesti Lipu Seltsi Pärnu rakuke ühenduse liikme Tõnu Simsoni mõtte välja käimise järel hakata abistama lipu heiskamise päevadel neid majade omanikke, kellel pole mingil põhjusel lippu hoone juures lehvimas.

Algatuse mõte seisneb selles, et noored liiguvad paari-kolme kaupa lipu päevade hommikul mööda linna tänavaid ja astuvad nende majade uste taha, kus lipp ei lehvi. Majalipu olemasolul tahetakse pakkuda oma abi rahvusvärvides kanga heiskamisel. Tegevuskava näeb välja selliselt, et võetakse ette mõned kindlad linnajaod või tänavad. Vajadusel tullakse ja abistatakse õhtul ka maha võtmisega. Selline ettevõtmine saab olema midagi hoopis teistsugust, kui tavapärased lipu heiskamise teated ajakirjanduses või ametnike korraldused. Noored ei lähe kedagi veenma ega noomima, vaid pakuvad lihtsalt oma tagasihoidlikku abi.

8. mail peetakse emadepäeva ja 4. juunil lipu sünnipäeva. 8. mai ja 4. juuni pole küll eramajade omanikele kohustuslikud lipu päevad, aga emadepäev oleks see eest võibolla kõige sobilikum, sest siis poleks ühelgil riigiga rahulolematul kodanikul põhjust mingile poliitilisele vastumeelsusele viidata. Sageli öeldakse, et see või teine asi pole riiklikus korralduses vastuvõetav ja seetõttu ei soovita ka riigilippu heisata. Eesti lipu seaduse järgi pole aga sinimustvalge kangas mitte üksnes riiklik sümbol, vaid ka rahvuslipp.

Algatatud ettevõtmist on mõistlik katsetada algul väiksemas kogukonnas. Seepärast tutvustatigi mõtet tänavu enne riigi sünnipäeva Sindi Avatud Noortekeskusele, et teada saada eelkõige noorte endi arvamust. Ootamatult kiiresti taibati, millega on tegu ja mõte leidis tugevat toetust. Siiski jäeti väga külmade ilmade tõttu 24. veebruaril asi katki ja otsustati sama asja juurde tagasi tulla ilmade paranedes.

Kuna paljud Sindi noortekeskuse sõbrad on samaaegselt ka Sindi Gümnaasiumi õpilased, siis oli loogiline jätk ka kooli kaasamine. Pealegi on Sindi Gümnaasium juba pikemat aega teinud oma koolis lipukultuuri kasvatamisega väga suurt tööd. Nii võiks selles olla ka teatav sümboolne järjepidevuse märk, et esimesena katsetab välja käidud algatust terves riigis Sindi Gümnaasium koos noortekeskuse noortega, kelle hulgas on ka väljapoolt Sindit osalejaid.

Seega palub Eesti Lipu Selts vabandust juba ette, kui emadepäeva hommikul liiga vara elanikke koputuse või uksekella helinal tülitatakse. Vaatame, kuidas kodanikud lipuseltsi algatusele ja noorte tahtele vastavad. Lipuselts ei taha teha suuri sõnu ega kihutada kiirustades kedagi eeskuju järgima. Puudub kogemus ja teadmine, kuidas kodanikud taolisesse palumata abisse suhtuvad. Seda enam, et emadepäev ei ole majaomanike jaoks kohustuslik lipu heiskamise päev. Sindi linnas on lipuseltsi algatusele peakoordinaatorina abiks noor kaitseliitlane Kardo Kase.

Järgmine samalaadne ettevõtmine on kavandatud Pärnu linnas 4. juunile, aga siis abistatakse koostöös Kaitseliiduga üksnes vanureid, invaliide ja haigeid inimesi, kes tõepoolest ei tule lipu heiskamisega iseseisvalt toime.

Need Sindi linna elanikud, kes pole seni suutnud erinevatel põhjustel endile sinimustvalget lippu muretseda, kuid oma südames sooviksid siiski väga ka oma majal rahvusvärvides kangast lehvimas näha, tuleb Eesti Lipu Selts lipuvarda aluse olemasolu korral vastu ja on valmis piiratud koguses väljastama lippe ajutiseks kasutuseks. Selleks tuleb igal üksikul juhul eelnevalt kokku leppides anda endast märku telefonil 55 69 4444 või kirjutades elektronposti aadressile: urmas.saard@mail.ee.

Urmas Saard /Eesti Lipu Seltsi juhatuse liige tegevjuhi kohustustes/