Fotodel: Papa Jansen ja Üllar Kallau

Ansambel Rääma Blues lõpetas täna vabas õhus korraldatud suvekontserdite sarja Sindi linnas, mis kogus kaupluse Maxima laia katuseserva all esinevat bändi kuulama kümneid tõelisi bluesi sõpru.

Sõnad „ehk märkad mind...” kostusid igatseva meloodiaga päris kaugele Pärnu maantee mõlemal suunal. Eriti hea akustiga heli levis Sindi seltsimaja ja Qualitexi hoonete suunal. Näib, et kontserdite ahela lõppakord osutus heakõlalise „estraadilava” poolest sobivaks avastuseks, mida võib edaspidigi julgelt kasutada, kuni pole realiseerunud linna keskväljaku väljaehitamise kava või pole jõutud seltismaja juurde kavatsetava vabaõhulava ehituseni.

„Rääma Blues” ei vaja muidugi enam avastamist, sest bänd on end nelja-aastase tegevusega juba kindlalt Pärnumaa kaardil teadvustanud. Selleks, et bluesi äratuntavad helid ja vokaalne osa eristuksid räämakate esinemisel oluliselt teistest samalaadsetest ansamblitest, hoolitseb Papa Jansen, kelle kodaniku nimi on Alari Janson. Tema on bändi loominguline hing. Papa Jansen loob sõnad ja viisi, mille panevad instrumentidel helisema ülejäänud bändikaaslased. Ansambliliikmete harmoonilise kooskõla loomingulise hingega tagab bändijuhi ülesandeid täitev Üllar Kallau. Tema on õpetanud kitarrimängu ka Sindi Avatud Noortekeskuses. Üllar ja tema poeg Kait mängivad soolokitarri. Jüri Kukk tõmbab basskitarri keeli. Trummide taga on koha võtnud Peeter Kerbak. Papa istub samuti, kuid sõrmed töötavad kitarrikeeltel ja suu laulab.

Bluesi noodid aitab pingumale vedada ja samas jälle veidi lõdvemalt hoida

tekstide sisu, mida soovitakse kuulajateni tuua. „Pensionäride blues” oli mõeldud küll memmedele-taatidele, kuid läks hästi peale ka keskealistele, keda tänase publiku hulgas kohtas kõige enam, ehkki tõelised memmed-taadidki ei puudunud publiku keskelt. Kuulda võis ka sellest, kui kalliks võib osutuda odav laen. Tõsisema ja kergema sisuga sõnumeid kandis kogu esinemine, mida oli nauditav kuulda. Kindlalt kuulub kõigi esinemiste repertuaari „Vana „Nurga” kohvik” ja lõpulauluna „Läikiv Kuu”.

Järgmise esinemisega võtab bluesi mehi vastu 25. septembril Dekadendze, mis asub Pärnu Maikeskuses. Viimati esineti sealsamas tänavusuvisel Pärnu bluesi päevadel. Samad päevad viisid neid ka Steineri aia esinemisele.

Võibolla oli küsimus veidi rumalavõitu, kui huvitusin sellest, mis neid Sinti esinema tõi. Ometi sain õigele küsimusele hea vastuse. „Sinti tõi meid Priit Kask,” vastati peaaegu ühehäälselt. Olgugi, et iga mehe kodu asub ise ilmakaares – Paikusel, Tootsis, Pärnus, tullakse harjutamiseks kokku ikka Sindi seltsimajja, mitte ei minda Pärnu linna Rääma linnaosasse nagu nimekujundist võiks eeldada.