Start lastele Pärnu-Jaagupi staadionil, pildid on teinud Pärnu-Jaagupi spordisündmuste fotograaf Kertu Tammeleht

Sageli jäävad väiksemad piirkondlikud sündmused tähelepanuta. ”Tubli algatus ja omanäoline formaat. Ilmselt olid paar aastat tagasi ambitsioonikamad plaanid kui nüüd, kuid vaatamata sellele on sündmus paljude spordisõprade võistluskalendris. Olen ka ise varasemalt võistelnud, kuid viimastel aastatel toimetan päevajuhina,” räägib Pärnumaa Spordiliidu projektijuht Vahur Mäe.

Poolmaratoni teatejooks ehk ekiden toimub 6-liikmelistes võistkondades. Erinevate etappidena läbitakse 21 kilomeetri pikkune jooksudistants (2,5 + 5 + 2,5 + 5 + 2,5 + 3,5 km). ”Eestis toimuvad küll meistrivõistlused täismaratoni ekidenis, kuid pikad teatejooksud on Eesti rahvajooksjatele pigem tundmatud. Võiks öelda, et Pärnu-Jaagupi Poolmaratoni teatejooksu näol on tegemist Eesti maastikul ainulaadse ja erakordse jooksuvõistlusega,” selgitab vähe tutvustatud spordiala Jaanus Mäe, kes jooksis möödunud aastal võistkonna Pärnakad koosseisus ühes Martin Tarkpea, Lembit Mäe, Jakob Tarkpea, Mehis Mäe ja Andres Leloviga. Võistkond saavutas poolmaratoni teatejooksu võiduajaks 1.11,47. Raja rekord 1.07,54 püstitati 2006. aastal Rapla Jooksuklubi poolt ja seda pole seni suutnud mitte keegi purustada.

„Pärnu-Jaagupi Poolmaratoni teatejooksu ajalugu algas 2004. aastal kui Eestis korraldati esimest korda tavatut jooksuvõistlust. Mõtte käivitaja ja rajameister Elmar Laur tundis vajadust Pärnu-Jaagupile ainuomase jooksuvõistluse järele ja nii pandigi nüüdseks traditsiooniliseks muutunud võistlus käima,“ räägib Jaanus Mäe, olles ise alates 2009. aastast saadik üks paljudest korraldustoimkonna abilistest ja kavatseb samal ajal tänavugi olla ka võistlejate hulgas.

Lisaks teatejooksule toimuvad ka lastejooksud ja tervisekäimine. Koos laste ja käijatega on võistlusel osalejaid olnud eelnevate aastate arvestuses umbes 100 kuni 110 inimest. Eelmisel aastal osales ekidenis 10 võistkonda, aga varem on oldud jooksmas ka arvukamalt.

Praegu korraldab ja koordineerib võistlust Pärnu-Jaagupi Spordikeskuse juhataja kt Anne-Mai Tammeleht, kelle sõnul on ka sel aastal kavas lastejooks, samuti tervisekäimine. Peakohtunik on sel aastal Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi kehalise õpetaja Urve Indermitte. „Varem on igal aastal rahvusvahelise kategooria A-litsentsi omav Priit Neeme Halinga valla suurspordisündmustel kohal olnud ja loodetavasti tuleb ta jälle ka edaspidi, kuid sedakorda kattus aeg teiste kohustustega,“ hindab Tammeleht suurte kogemustega kohtuniku suhet nende koduvalla spordisündmuste läbi viimisel. Tammeleht ise korraldab võistlust neljandat aastat. Ta kiidab ja tänab oma väljakujunenud meeskonda, kes on väga suureks abiks võistluste korraldamisel.

„Võistlejate medalid valmistatakse käsitööna, samuti on meie auhinnalaual erinevad meened, mis kujundatud ja valmistatud kohalike käsitöömeistrite ning õpilaste poolt. Poolmaratoni peasponsor on Petersport OÜ,“ tänab Tammeleht abistavaid käsi ja toetajaid ning räägib sellestki, et juba liiguvad mõtted 2013. aasta juubelihõngulise X Pärnu-Jaagupi Poolmaraton Teatejooksu kavade juureski.

Tänavuse võistluse eelregistreerimine toimub Pärnu-Jaagupi Spordikeskuses või kodulehel www.halingavald.ee/poolmaraton.