Helmut Aasamäed tuntakse eelkõige ajaloouurija ja vanavarakogujana, kelle tegemisi on tunnustatud Pärnu linna vapimärgi vääriliselt. Täna sammub vanahärra oma pikal teekonnal järgmisesse aastakümnesse. Ülehomme astub ta tõelise haruldusega Pärnu Kuninga ja Nikolai tänavate nurgal asuva kõrge torniga Elisabethi kiriku uksest sisse. Sinimustvalgest lipust 45 aastat noorema mehena arutab ta ettevaatlikult kolmikvärvilise kanga lahti ja laotab Eesti Vabariigiga vähemalt üheealise – kui mitte vanema – rabedaks muutunud lipu spetsiaalselt selleks otstarbeks ettevalmistatud lauale keset kirikut.

1918. aasta 23 veebruaril luges Pärnus Endla teatri rõdult advokaat Hugo Kuusner rahvale ette Eesti iseseisvuse manifesti, millega kuulutati välja Eesti Vabariik. Sealsamas rõdul seisis ka Tõnis Hiibus suure sinimustvalge

lipuga.

Helmuti emapoolne vanaonu Tõnis Hiibus oli Sauga kooliõpetaja, kes otsustas sõjajalust Rootsi minna. Enne lahkumist viis ta lipu Helmuti venna Evald Aasamäe juurde Sipelga talusse, mis asus kunagise Vigala kihelkonna piiresse jäävas Velise vallas. Lipp peideti taluhoone kahe lae vahele liiva sisse. Niipea kui näis, et nõukogude okupatsioonivõim enam ei ohusta alalhoitud lipu saatust, võttis Helmut Eesti lipu laudade vahelt välja ja tõi enda juurde koju.

Nüüd hoiab Helmut Aasamäe sama lippu ajaloo katsumustest räsitud ja rebenenuna kui Eesti rahva möödunud aja tähtsündmuse vahetut tunnistajat.

Eesti lipu 125. juubelipäeval, 4. juunil, saab Elisabethi kirikus juba pool tundi enne piduliku jumalateenistuse algust lähemalt näha lippu, mis lehvis Eesti Vabariigi väljakuulutamise õhtul Endla rõdul. Jumalateenistus algab kell 17.00