Eile avati Sindi Linnaraamatukogus Maia ja Riin Agari maalide näitus, mis on ema ja tütre loomingu läbilõige valminud töödest.

Maia Agar vastab külastajate küsimustele

Näitust avades ütles raamatukogu direktor Ene Michelis, et käesolev väljapanek sobitub parimal viisil selle aasta täiskasvanud õppija nädala motoga, mis ütleb, et õppimine seob põlvkondi. Maia Agar, kes päris kunstniku pisiku oma emalt, on nüüdseks sama ande üle kandnud ka oma tütrele. Nii väärtustuvad ja kinnistuvadki põlvkonniti peretraditsioonid.

Sümboolset võib leida õppimise sidususe vahel põlvkonniti selleski, et mai lõpul avatud vanema generatsiooni esindaja Virve Gaimi maalide näitus vahetus nüüd nooremate loomingu vastu. Virve Gaim ütles suure tagasihoidlikkusega, et tuli näitust vaatama selleks, et uusi kogemusi omandada, mis tegelikult oli väga peenetundeliselt öeldud tunnustus Maia ja Riin Agari töödele.

Samuti tuli avasündmusele Üllar Kallau, kes juhendab praegu Pärnu Kunstikoolis maalimise ja värvusõpetuse algkursust. Nimelt kutsub Pärnu Kunstikool täiskasvanuid osalema tasuta kunstikursustele alates homsest, 15. oktoobrist, mis kestab täpselt ühe kuu. Maia Agar on olnud selle majaga seotud Pärnu Kunstikooli asutaja Peeter Somelari kaudu. Tema andis maalikunsti harrastajale peamised näpunäited, mis olid olulised teadmised selleks, et iseseisva õppimise ja harjutamise käigus kasvada maalitehnika oskuste omandamises.

Maia Agar maalib peamiselt loodust ja teeb seda üksnes õlivärvidega. Maalimise võttis ta tõsiselt käsile alates 2006-st aastast. Kolme lapse ema töötab Sindi Gümnaasiumis käsitöö ja kodunduse ning kunstiõpetajana. Mai keskpaigas, mil gümnaasiumi Comenius-projekti meeskond külastas Itaaliat, kandsid kõik esinejad stiliseeritud rahvariideid, mis valmistati Maia Agari eestvedamisel.

Maalikunsti armastav hoolas pereema ja sama hea õpetaja, keda hiljuti linnapea õpetajate päeval tänas, ei ela küll Sindis kuid on siiski selle linnakesega tihedamalt seotud kui kusagil mujal. Siiski on ta elanud alates 1975. aastast Sindiski ja õppinud 11 aastat samas koolis, kus nüüd 1992-st saadik õpetaja ametit peab. „Sindis elavad ka minu ema ja isa,“ ütles Maia Agar nagu tahtnuks veelkord tõendada, et on ikkagi päris lähedalt armsa Sindi linnaga seotud.

„Tore, et minu hobi on ka Riinu „nakatanud“,“ ütles ema rõõmsal meelel. Kahjuks polnud tütrel võimalik näituse avamisele tulla, aga ta oli meelsasti nõus rääkima külalistega telefoni teel. „Olen 19-aastane ja õpin Tartu Ülikooli arstiteaduskonna esimesel kursusel,“ kõlas kõrva ääres sädelev noore inimese hääl. Esimesed seitse eluaastat elas temagi Sindis. Selle aja sisse mahuvad mälestused Sindi lasteaiast ja esimesed õpinguaastad kuni neljanda klassini Sindi Gümnaasiumis. Edasi jätkas ta Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumis. „Kunst ja joonistamine on mulle üleüldse kogu elu meeldinud aga maalimisega alustasin alles läinud aasta oktoobris,“ rääkis noor kunstisõber, kes aasta tagasi ühines emaga, et koos astuda Paikuse huvikooli täiskasvanute maalikursuse teele. Erinevalt emast meeldib talle õlivärvidega looduspiltide maalimise kõrval kasutada ka pastellkriite ja teha pliiatsijoonistusi. Viimaseid võtteid kasutab Riin Agar näiteks inimeste kujutamisel. Kuna maalimine on minu jaoks suhteliselt palju aega nõudev tegevus ja arvestades, et pärast olen alati miskipärast ülepeakaela värvine, on mul töid vähe - seda viimast lugesin kunstnikke tutvustavalt stendilt, mille viimane lause ütleb, et siiski loodab Riin Agar oma kogu täiendada niipea, kui elutempo veidikenegi aeglustub.