ÕF Chickaz:  Kelly Ardan, Mirjam Heide ja Merit Tambu

29. märtsil muutus Šveitsi pealinna Zürich’i keskraudteejaama hoone terveks päevaks Euroopa Õpilasfirmade (ÕF) laada toimumise paigaks, kus võtsid koha sisse 90 firmat 33 Euroopa riigist. Nende seas kõrvuti Eesti õpilasfirmadega Lavant, Rahakas, Steam Dream ja EwB Triangle kauples rahvusvahelises noorte ettevõtluse keskuses oma lennukate ideede ja väga praktiliste toodetega ka Pärnu Ühisgümnaasiumi ÕF Chikaz.

10. klassi tüdrukud Kelly Ardan, Mirjam Heide ja Merit Tambu on kõik ühtviisi sädelevad, julged, sõnakad ja pealehakkamist täis hästi ettevõtlikud õpilased, kelle kaubaks on vedelseebipudelid, käterätihoidjad ja "Heade mõtete raamat". „Chickaz tähendabki energilisi tüdrukuid,” mäletan Mirjam Heide selgitust täpselt neli kuud tagasi toimunud õpilasfirmade laadalt „Pärnumaa jõulud 2011“. Siis sai Chickaz kauni kaanekujundusega "Heade mõtete raamat" Pärnu kolledžilt parima väljapaneku auhinna. Auhinnatud töö on täielikult käsitöö, kusjuures isegi kaante materjal on enda kätega pabermassist valmistatud. Mirjam Heide tunnistas, et selle märkmiku valmistamise idee tuli tema emalt, kes on käsitöös nende õpilasfirmale abiks olnud ka mitmes muus osas.

11. veebruaril Kristiine keskuses Junior Achievement Eesti poolt korraldatud õpilasfirmade laadal pälvis Chickaz’i kaunis mõtteraamat parima idee preemia. Hindamiskomisjon hindas idee kõrval ka raamatu maitsekat teostust. Swedbanki finantseerimise asjatundjad pakkusid tollelt laadalt energilistele tüdrukutele auhinnaks nõustamise teenust.

Nüüdseks on raamatuga kaubeldud viiel laadal. Läinud nädala neljapäeval müüdi raamatut Zürichi raudteejaama kõrgete kaarte all. Seal sai seda osta juba kolmes keeles, lisaks õpilaste emakeelele ka saksa ja inglise keeles. Üldse on praeguseks valminud sadakond raamatut.

Kuid müügiedu pole saatnud üksnes heade mõtete raamatut kuigi seda on rohkem märgatud. Vedelseebipumbad ja südamekujulised tsemendisegust käterätikuhoidjad on samuti olnud minev kaup. Ehkki Zürich’i laada parimaks valiti Šveitsi ÕF Nailcup, kes toodab ja turustab atsetoonivaba küünelaki eemaldajat ja teise koha sai Slovakkia ÕF Moodpillow, kes valmistab erinevate aroomidega patju ning kolmas oli šveitslaste firma, kes toodab taaskasutatud materjalidest tehtud kotte, pole põhjust energilistel tüdrukutel autasust ilma jäämise pärast kurvastada. Majandusõpetaja ja ÕF Chickaz juhendaja Mari Suurväli ütles, et auhinnalise koha saavutamine pole kordagi seatud peamiseks eesmärgiks kuigi selle saamine oleks loomulikult suurepärane sündmus. Suurväli peab hoopis olulisemaks üldse taolistele rahvusvahelistele laatadele pääsemist, sest see eeldab suurt tööd, paljudel väiksematel laatadel osalemist ja erilist järjekindlust seatud ettevõtmise teostamisel. „Õpetaja võib küll rääkida teoreetilist keelt ja kuigipalju nõustada, aga peamise töö peavad ikkagi õpilased ise ära tegema. Kedagi ei saa sundida. Nad peavad uskuma, et teevad õiget asja ja siis on ka ettevõtmisest edu loota,“ rääkis Suurväli, kes ise oma õpilasi Zürichi’s saatis.

„Iga aasta avaldab mulle muljet õpilaste motivatsioon ja innovatiivsus õpilasfirmade tegemisel. See, mida nad õpilasfirma programmi jooksul õpivad on tegelikult endale ja teistele töökohtade loomine, mis on väga tähtis ühiskonna jaoks. Olla osa sellisest ettevõttest tähendab töötada kõvasti eesmärgi nimel ning omada visiooni kuidas eesmärgini jõuda,“ rääkis Zürichi’i laada järel muljeid vahendades Junior Achievement Euroopa juhataja Caroline Jenner

Merit Tambu sõnul erines Zürichi rahvusvaheline laat Eesti laatadest oluliselt selle poolest, et vähe võis näha käsitööd. Tema ise eelistaks rohkem õpilaste endi kätetööd. Suurväli seevastu ütles, et tegelikult tuleb õpilasfirmadel õppida äritegevuses enamat kui käsitööd. Seega on hea kui õpilased suudavad oma innovaatilisi mõtteid välja käija ja teiste firmadega koostööd tehes ideid müüa. Ta tõi näiteks Šveitsi laadalt ostetud kokkurullitavad pudelid, mis üks õpilasfirma oli ideena välja töötanud ja andnud ühele firmale valmistada, et neid siis ise turustada. Huvitav ost on ka sokipaaride lõksud, mida kasutatakse pesumasinas pesemise ajal. „Milline on nende praktiline otstarve, pole veel selge, aga idee kui selline on igal juhul huvitav,“ leidis Suurväli, kes ostis prooviks ühe paki neidki. Ilmselt lähevad ka Eesti õpilasfirmad tulevikus rohkem seda teed, et hakkavad järjest enam koostööd tegema erinevate firmadega.

Pärnu Ühisgümnaasiumi direktor Mart Kuuskmann toonitas nende kooli ja TÜ Pärnu Kolledži vahel 2011. aasta 1. juunil sõlmitud koostöölepingu tähtsust, sest gümnaasiumi õpilaste seas ettevõtliku eluhoiaku kujundamine ja majandusalaste teadmiste andmine soodustab aegsasti noorte loovuse arengut ettevõtluses. „ Noorte Ettevõtluskooli abil soovitakse kindlustada gümnasistidele parem valikainete õppimine vastavalt riiklikule õppekavale,“ täiendas Mari Suurväli, kes on olnud nimetatud koostöö projekti algataja ja juht.

„Pärnu kolledžiga allkirjastatud leping on ühtlasi tunnustus Ühisgümnaasiumile selles, et kool on majandusõppe kasuks otsustades astunud õige ja tulevikku suunatud sammu,“ lisas Kuuskmann. Õppealajuhataja Elve Otsalt ütles, et nende koolis on majandusaine õppekavas juba neljandat aastat ja algusest peale on seda valdkonda nende koolis õpetanud Mari Suurväli. „Kümnendas klassis on aine kohustuslikus õppekavas,“ lisas õpilane Merit Tambu.

Esimese tõuke oma õpilasfirma loomiseks said tütarlapsed eelmise aasta oktoobris toimunud ettevõtlusnädala käigus Port Arturi ostukeskuses kooliõpilastele korraldatud tulevikutegijate ideekonkursilt, mida peeti Mari Suurväli eestvedamisel Pärnumaa koolidele juba viiendat korda.

Tulemas on üleriigilised õpilasfirmade võistlused. 12 parema hulka pääsemine tähendaks lõppvooru jõudmist, mis omakorda annab võitjale õiguse osaleda Euroopa võistlusel. Mari Suurväli mäletamist mööda on eestlased varem tulnud esikohale koguni kolmel korral. Miski pole võimatu ka Chickaz’i energiliste tüdrukute jaoks.