Evo Richard Lode

Täna peeti Paikusel äsja ehitajatelt vastu võetud uues spordihallis XIII Leo Kreinini rahvusvahelised mälestusvõistlused kreeka-rooma maadluses.

Leo Kreinin. Foto erakogust

Maadlustreenerit austavale spordisündmusele eelnes täna ennelõunal Leo Kreinini kalmu külastamine Sindi vanal kalmistul, kuhu kogunesid tema pereliikmed ja teised lähedased spordisõbrad.

Valikuliselt võistlustulemustest

Mälestusvõistluse korraldaja on Pärnu maadlusklubi Leo, kes pani ka ise palju võistlejaid välja Pärnust, Paikuselt ja Sindist ning võitis rohkelt auhinnalisi kohti. Võisteldi kolmes vanusegrupis ja 26 kehakaalus, maadlusmattidele astus Eestist, Lätist ja Leedust kokku 109 maadlejat. Medali ja diplomiga autasustati võistlusgruppide kolme esimest paremat. 2002. a sündinute ja nooremate 22 kg arvestuses tuli võitjaks K. Palusalu spordiklubist Robi Kristjuhan. Neidude 40 kg kategoorias võistlesid Tiia-Triin Tomson (MK Leo) ja Maret Kane (MK Juhan). Võitis korraldaja klubi neiu. Parima noore tehnikamaadleja üllatusauhinna vääriliseks tunnistati sel aastal Juhan Kristjuhan (Palusalu), kes tuli esimeseks 29 kg kategoorias. 130 kg raskekaalus võistlesid Evo Richard Lode (Tartu Valla SK) ja Ruslan Kholin (MK Nelson), kes jäi esimesele alla. Korraldajatest väärib esiletõstmist ka Leo maadleja Kauri Mitt, kes osutus sama klubi maadleja Madis Heinmetsa suhtes paremaks ja astus 59 kg kaalus pjedestaali ülemisele astmele. Täiskasvanute raskekaalu võitja rändkarikas läks Evo Richard Lode kätte. Kõigist tulemustest saab täpse ülevaate  kodulehelt

Leo Kreinini nime kandev maadlusklubi

Leo Kreinini tööd jätkav Raiko Hiis on Pärnu maadlusklubi Leo tegevjuht, kes tuli maadluse juurde 2. klassis. Ta on lõpetanud Eesti Spordigümnaasiumi maadluse erialal ja edukalt esinenud nii Eesti kui Euroopa meistrivõistlustel kreeka-rooma maadluses, aga ka sumos. Tänast päeva kokkuvõtvalt ütles Leo Kreinini memoriaali korraldav spordimees rahulolevalt, et kõik toimis hästi. „Valminud spordihoone tekitas paljudes võistlejates mõistetavat kadedust, sest mitte kõigil pole võimalik nii heades tingimustes treenida,“ rääkis Hiis.

Treenerist kokkuvõtvalt

Leo Kreinin sündis 1938. a 22. märtsil Leningradis (Peterburg) ja suri kuuekümnekaheselt 2000. a 30. juunil Pärnus. Kooliteele astus ta Siberis, aga keskkooli lõpetas Põltsamaal. Huvi spordi vastu tekkis keskkooli päevil ja peamisteks harrastusteks said poks, tõstmine, maadlus. 1963. a lõpetas Tartu Riikliku Ülikooli kehakultuuri teaduskonna.

Jätkates aktiivselt sportimisega alustas tööd kehalise kasvatuse õpetajana ja treenerina. 1965. a saavutas Eesti meistrivõistlustel pronksi ja 5 aastat hiljem tuli kreeka-rooma maadluse raskekaalus Tööjõureservide üleliiduliseks meistriks. Aastatel '63–'75 töötas Leo Kreinin Tartu Tööjõureservides, '75–'81 Tihemetsa sovhoostehnikumis ja alates 1981 Pärnus maadlustreenerina.

Õpilase mälestus

Täna meenutas Paikuse vallavanem Kuno Erkmann oma õpingute aega Tihemetsas. „Õppisin teisel kursusel, kui Juhan Kalde asemel sai minu uueks treeneriks Leo. Olin ise 2,1 meetri pikkune ja kaalusin 90 kg. Leo seisis minu vastas sama pikana (täpsemalt siiski 177 cm), aga kaalu võis tal olla kuni 160 kg. Võttis ja väänas ikka väga tõsiselt, aga panin ka ise vastu nõnda kuidas suutsin. Ta leidis ikka võimalusi kõigi poistega väsimatu põhjalikkusega eraldi tegeleda.

Paar aastat hiljem õnnestus mõnel juhul juba isegi mõne lükkega tema vastu toime tulla,“ rääkis vägilase mõõtu mees, kes peaks olema üks tuntumaid Leo Kreinini õpilasi. Siiski kummutab vara lahkunud treeneri abikaasa Silvi eksiarvamuse, et Leo võis kunagi 160 kg kaaluda. Ametlikes paberites on märgitud 115. Ilmselt tekitas noormehe aukartus oma treeneri ees petliku mulje oluliselt suuremast kaalust...

„Leo soovis kasvatada meist aatelisi ja väga tugevaid mehi. Küllap tänu sellele jäid mitmetel väljaspool kooli ka suuremad rumalused korda saatmata,“ rääkis Erkmann ja tõi näiteks hiljutise kahetsusväärse teo Sindi-Lodja kiviaja teemapargist, kus huligaanid tekitasid umbes 1700 euro väärtuses kahju sealsete lõhkumistega.

Erkmann on noorena osanud oma jõudu palju paremini kasutada ja tulnud vabamaadluses Eesti meistriks ning võitnud Eesti meistrivõistlustelt kümmekond hõbe- või pronksmedalit kreeka-rooma maadluses.

Lapsed spordis

Ka Leo Kreinini lapsed on olnud väga tugevalt nakatunud spordipisikust. Pojad Kaupo ja Tauno on saavutanud märkimisväärseid tulemusi maadluses ja tütar Kairi võrkpallis. Kõigil mälestusvõistlustel on aukülalisena kohal olnud lesk Silvi. Täna istusid vaatajate kohtadel tema kõrval ka Tauno abikaasa Sigrid ning lapselapsed Iris ja Henrik. Spordimeedikuna on Silvi olnud varematel aastatel sportlastele abi andmas. Käesoleval aastal aga on esmakordselt kohustustest vaba ja võis nautida üksnes maadlejate võimekust.