Fotod: 1) Marek Jürgenson on kategooria "Parkide linn" võitja ja kategooria "Linnakodanikud" äramärgitud töö autor, 2) Anatoli Kuvšinov on kategooria "Arhitektuuri ilu ja omapära võitja ja kategooria "Parkide linn" äramärgitud töö autor

„Mul on tõsiselt hea meel, et näituse komplekt nii hästi välja kukkus ja minu hinnangul on isegi üle ootuste heade töödega tegemist. Nende fotode hulgas on tõsiseid töid ja konkurss on seega kenasti korda läinud,” ütles Pärnu Fotoklubi esimees Olev Mihkelmaa, kelle õlul lasus Sindi Linnavalitsuse

korraldatud fotokonkursi „Sindi Sügis 2009” läbiviimine.

„Mul on väga hea meel, et Sindis on nii palju fotohuvilisi ja sedavõrd hea silmaga fotograafe, kes leidsid üles just need kohad, mis on kõige ilusamad,” tunnustas Sindi Linnavolikogu esimees Aleksander Kask kõiki konkursil osalenud autoreid. Volikogu esimehe sõnade kaalu kinnitab teadmine, et juba tund enne näituse avamist peatus ta iga üksiku foto juures pikalt, et süveneda detailidesse ja hinnata autorite vaatenurga asetuse leidlikust.

Eile õhtul rahuldas lõpuks nii osalejate kui võistluse jälgijate õigustatud uudishimu zhürii komisjoni esimees, kui tegi teatavaks võitjate nimed, mida seni ei teadnud isegi auväärse hindamiskomisjoni liikmed. Kuigi zhürii liikmete arutelu toimus isekeskis avalikult, anti hääled ühe või teise autori kasuks ilma fotograafide nime teadmata.  Nii hoidis Olev Mihkelmaa üllatusmomendi ootuse pinevust üleval viimase hetkeni, kuni  eile õhtul sai viimaks teatavaks zhürii liikmete valdava enamuse otsus.

Anatoli Kuvšinov tuli võitjaks kategoorias „Arhitektuuri ilu ja omapära" tööga „Hommik linnas”. Äramärkimise vääriliseks tunnistati Aliis Hindreusi töö „Taevased astmed”, Arvo Laidami töö „Vana katlamaja” ja Merle Rallmanni töö „Teiselpool vett”. Riho Uibo sai samas kategoorias AS Fein-Elast eripreemia „Võlu ja valu” eest.

Marek Jürgenson saavutas võidu kategoorias „Parkide linn” tööga „Sügisudu”. Äramärgiti Anatoli Kuvšinovi töö „Vabriku kanal” ja Maarja Burketi poolt valminud foto „Tiigipeegel”. AS Pajo eripreemia sai Ilona Reiman „Wöhrmanni allee sillakesed” eest.

Kategoorias „Linnakodanikud” jäi võitja selgitamata, kuid äramärkimise vääriliseks tunnistati Marek Jürgensoni töö „Kolmekesi”. Sel konkursil jäi välja andmata ka Grand Prix auhind, kuna sellise taseme vääriliseks ei peetud ühegi konkursil osalenud autori tööd.

Kuidas sünnivad konkursile esitatavad tööd? Merle Rallmann nõustus lahkelt rääkima sellest, kuidas temal õnnestus tabada hetk, mida hindamiskomisjon pidas äramärkimise vääriliseks tööks. „Sõitsin õhtu saabudes spetsiaalselt pildistamise eesmärgil Sindi paisu Pärnu jõe parempoolsele kaldale. Mitte kõik fotod polnud algselt tehtud eesmärgiga konkursil osalemiseks, aga selle foto tegemisel mõtlesin just võistlustööle. Tabasin hetke, mil loojuva päikese kiired fokuseerusid langeva vee seinal ja moodustasid vaatemängulise värvide sünteesi. Nii sündis pilt, millega jäin ise rahule ja nähtavasti meeldis ka zhüriile,” oskas Merle lihtsas keeles lahti rääkida ühe äramärgitud töö saamislugu.

Näitus jääb avatuks jaanuari lõpuni.

Samal teemal: