Täna avas tekstiilikunstnik Helgi Tuul Sindi muuseumis oma gobeläänvaipade näituse, kuhu oli kogunenud hulgake inimesi, kes oskavad hinnata vaibameistri näpu osavust ja ilu tunnetust.

Vaibalooja on sündinud Pärnus ja alates 1980. aastast elab Sindis. Ometi kinnitab Tuul, et suguvõsa juured ulatuvad Sindis kaugesse mineviku ja nii esindab ta viiendat põlvkonda oma kodulinnas.

Lõpetanud ERKKI Tekstiilikateedri 1970, asus ta Pärnu Linakombinaadis kunstnik-dessinaatorina töö vilumusi omandama. Viis aastat hiljem edutati virk naine vanemkunstnikuks, mis tähendas dessinaatori ametis tööd osaliselt eksperimentaalosakonna juhataja kohustustes. Alates 1994. aastast jätkas kunstnik riigiametnikuna ja töötas kuni 2007. aastani sotsiaaltööl. Kuid segased ajad linavabrikus pole teda eemale peletanud valitud loometegevusest.

Juba koolinoorena esines ta oma loomingulise tegevusega Tallinna kõrval ka Moskvas ja Saksamaal. Akvarell ja keraamika jõudis isegi USA-sse. Tekstiilikunstnikuna pole ta tuntust kogunud mitte üksnes koduses Sindis või Pärnus, vaid tema gobeläänvaipadega on võidud tutvuda Tallinnas ja Soomeski. Moskvas on ta esinenud ka tööstuskunstnikuna.

Erinevatel näitustel osalemise nimistu on õige pikk. 1974. a. esines vabariiklikul tarbekunsti näitusel Tallinna Kunstihoones. 1983. a. toimus Pärnu kunstnike näitus Pärnu Muuseumis ja järgmisel aastal sama Soomes. Neljal korral on ta osalenud Pärnu Muuseumis tarbekunstnike grupinäitusega. Seejärel Tallinna Raemuuseumis. Osalemised Pärnu linna kunstnike aastanäitusel Pärnu Uue Kunsti Muuseumis ja Pärnu kunstnike aastanäitusel Pärnu Kunstnike Majas. Viimati eksponeeris ta oma töid möödunud aastal Pärnu kunstnike aastanäitusel Pärnu Linnagaleriis. 2007. aastast saadik on ta Pärnu Tarbekunstnike Ühingu liige.

Samal ajal peab Tuul pidevalt meeles ka kodulinna, kus on kolmel korral osavõtnud Sindi kunstnike näitusest. 1998. a. viidi Sindi kunstnike näitus sõpruslinna Anjalankoskisse Soome, kus võis samuti tema loomingut näha.

Nüüdne näitus Sindi muuseumis on loogiline jätk kogu eelnevale tööle. Sindi Muuseumi juhataja Heidi Vellend ütles, et koostöö ja hea läbisaamine Helgiga on kestnud pikka aega. Kuna Helgi on Sindis tuntud inimene, siis loodab ta rohket külastust.

„Igalühel meist on oma pisike maailm, aga vaevalt me alati mõtleme sellele, kus me tegelikult elame – et me asume Pärnu jõe ääres ja Eesti ühes vanimais asustatud kohas. Siin lähedal asub Urge küla, kus on säilinud ürgne loodus, metsad, jõed, rabad, linnulaul, värske õhk. See, mida suurtes linnades enam ei ole,” mõtiskles Tuul ja rääkis sellest, kuidas ta siinsest loodusest on elamiseks jõudu ammutanud. Ehkki pool elu on elatud Sindist eemal, tunneb ta uhkust oma päritolu üle, sest esivanemate juured ulatuvad selles paigas viie põlvkonna tagusesse aega.

„Tere tulemast väikesesse vaipade maailma,” pöördus Tuul tervitusega külaliste poole, kui jutujärg kandus eluloo kirjeldamiselt loomemaailma, mis on teda kogu pika teekonna saatnud.

„See on see, mida ma olen saanud teha ilma keelu ja käsuta, oma südame soovi järgi,” selgitas gobelääni kunstnik vaiba loomisele innustavat motivatsiooni, mis nüüd väljapandud vaibanäitusega rõõmustab iga muuseumi külastajat.