Kõigi fotode autor on Riina Valdmets

Järgmisel aastal saab sinimustvalge lipp 130 ja siis tähistatakse seda päeva taas sama pidulikult, kui seda tehti 125. juubelil. Aga ka vahepealsetel aastatel väärib Eesti lipp 4. juunil erilisemat tähelepanu. Kui Pärnu ja Tallinna traditsioonilised lipu päeva tähistamised on üldiselt paljudele hästi teada, siis võibolla Põltsamaa tegemistest teatakse vähem. Ometi on sealgi võetud nõuks lipu päeva tähistamise traditsiooni kujundamine.

Põltsamaa Linnavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik Kadri Suni sõnul on Põltsamaa Ühisgümnaasiumi ja Põltsamaa Linnavalitsuse ühistöö tulemusena lipu päev kujunemas viiendatele klassidele toredaks õues õppepäevaks. See vanuseaste õpib koduloo tundide käigus ka sinimustvalge lipu lugu ja seotust Põltsamaaga. Klassid jaotatakse rühmadesse, kes saavad kaasa ülesannetega legendi ja ühe täiskasvanust saatja. Liikumisel peatutakse kaheksas peatuspaigas.

Kooli saalis saadakse ajalooline ülevaade Eesti lipu sünniloost Põltsamaal. Noortekeskuses valmistatakse lipuvärvides õpilaste endi kujundatud rinnamärk. Raamatukogus näeb filmi, näitust ja lipu ajalugu. Käsitöökojas saab üks grupp õmmelda Eesti lippu. Muuseumis tuleb tööjuhendi järgi otsida infot Eesti lipu kohta. Kirikutornist näevad õpilased Põltsamaad ja selle ümbrust. Muusikakoolis õpitakse Eesti lipu laulu laulma. Viimasena suundutakse kunagise kihelkonnakooli

õuele, kus tehakse kokkuvõte, korraldatakse viktoriin, toimub ühislaulmine. Pakutakse mahla ja puuvilju.

Järgmisel aastal, kui lipul ümmargune sünnipäev, esitatakse taas lipu sünniloost Põltsamaal näitemängu, mille tunnistajaks võisid linna elanikud ja külalised olla juba lipu 125. aastapäeval. Esitatud näide Põltsamaa tegevusest on esitatud selleks, et anda ka teistele täiendavat mõtteainet erinevateks ettevõtmisteks lipu päeval.

Põltsamaa linn on seni ainsa omavalitsusena ka MTÜ Eesti Lipu Selts liige.

Samal teemal: