Fotodel: Heidi Vellend ja VEF raadio, kust skostusid ajaloolised sõnad „Vabadus, Vabadus, Vabadus!”

20 aasta taguse Balti keti teema püsib endiselt Sindi muuseumi näituste huvikeskmes. 22. septembril tähistatud vastupanuvõitlusepäev võimendas taas noorte huvi 70 aastat tagasi toimunud kurbade sündmuste vastu ja tõi täna Paikuse Põhikooli 8. klassi õpilased õpetaja Kadri Jõgi algatusel Sindi muuseumisse, et kuulda juhataja Heidi Vellendilt tagasivaadet 1989. aastasse.

„Mis on Eesti diplomaatia kõige suurem võit?”, uuris Sindi Muuseumi juhataja Heidi Vellend sissejuhatava küsimusena tütarlastelt, kes olid tulnud huvist ajaloo vastu tutvuma arhiivimaterjalidega. Kuigi augustis väljakuulutatud Balti keti teemaliste mälestuste kogumise tipphetk on möödunud, tõi veel tänanegi postitus Pärnust mälestusmaterjalide lisa.

Kuna Vellendil jäi õpilastelt vastus saamata, siis alustas ta 1939. a. 23. augusti häbiväärse tehingu meenutusega ja rääkis sellest, kuidas Saksamaa juba nädal hiljem asus salapakti realiseerima ja millele Nõukogude Liit vastas omalt poolt 17. septembril Poola ründamisega.

Nõnda nagu täna muuseumit külastanud tütarlapsed ei varjanud oma hämmingut, kui kuulsid Balti ketti moodustanud 2 miljonist inimesest, samamoodi hämmastus maailm ka 20 aastat tagasi kolme väikerahva vabadusepüüdest. Rahumeelne kätest kinnihoidmine ja vabaduse loitsimine ongi diplomaatia suurim võit, mis oma eripäraga lummab veel praegugi kogu maailma.

Vahetult peale Vellendi poolt antud ülevaadet pidid õpilased istuma paberile kirjutatud küsimuste juurde ja sealsamas kuuldust kontrolltöö tegema. Pliiatsite kiire liikumise järgi võis arvata, et vastamine ei valmistanudki raskusi.