Indrek Sauväli võrkpallikohtunikuna 2010. aasta Sindi Sõprade Seltsi korraldatud  spordipäevadel; Helle Artel suusaraja avavõistlusel 2010. aastal

Seoses seniste kohustuste mahapanekuga palusin Sindi Spordiklubi Kalju asutajaliikmel
Helle Artelil vastata mõnedele küsimustele.

Kuidas Kalju tegevusega liitumine toimus?

Helle Artel: See oli 1990.aastal kui Martin Miilberg ja Ervin Vilepill võtsid mind kaasa koosolekule, kus spordiveteranid otsustasid taaselustada spordiselts Kalju tegevuse. Olin siis Sindis tööl olnud alles teist aastat. Nii see juhtuski ja sellest ajast olen kuulunud klubi juhatusse. Koos Marin Miilbergi ja Nanni Kulliga pidime komplekteerima Sindi võistkonnad maakonna- ja väikelinnade suve- ja talimängudele. 1997.aastal andsin nõusoleku võtta vastu Kalju presidendi töö. Järgmisel aastal muutsime klubi MTÜ-ks.

Millele Kalju on seni suuremat tähelepanu pööranud ja milliseid nimetamisväärseid töötulemusi on saavutatud?

Helle Artel: Pöörasime rohkem tähelepanu noorte spordile. Vabariiklikel võistlustel sai osaleda juhul, kui klubi kuulus alaliitudesse. Siis sai lisaülesandeks Sindi linna võistkondade komplekteerimine ja väljaviimine võistlustele. Tänu treenerite Albert Oja, Juri Mozesovi ja Juhannes Kask entusiasmile jõudsid Kalju poksijad ja tõstjad Eesti MV esikolmikusse.

Pikaajalisemateks üritusteks on A.Kase mälestusvõistlused tõstmises, möödunud aastal toimusid võistlused juba üheteistkümnendat korda. T. Siku korvpalli ja M. Miilbergi paarisvõrkpalli mälestusvõistlusi on ka juba toimunud kuuel korral.

Spordiveteranid ootavad iga-aastast kohtumist Tahkurannaga (varem Sindi-Uulu) , mida on korraldatud juba üle 30.aasta. Tervisesportlased hakkasid korraldama suviti iganädalasi jalgrattamatku 7 või 8 aastat tagasi. Sellele lisandus ka viimase aja populaarsem liikumisviis – kepikõnd. Esimesed aastad kõnniti koos kindlatel päevadel ja ajal, nüüd toimub tegevus grupiti. Kalmer Jürima suusaraja ehitamise edukas algatus võimaldas möödunud aastal korraldada esimese võistluse suusatamises täiesti uuel tasemel, mille korraldamise nüüd Sindi Sõprade Selts enda korraldada võttis. Tahaks loota sellest uue traditsiooni jätku.

Võrk- ja korvpalli on mängitud aastaid vahelduva eduga. Viimased aastad on edusamme teinud kabe ja sangpomm. Noorte eest tuli seista niipalju, et saada veidigi treeneritele töötasu ja noorte võistlustele saatmiseks summasid. Esimesena kindlustas pääsu Euroopa MV Rustam Guisseinali 1999. aastal ja saavutas 5. koha. 2008. aasta ja sealt edasi, aga eriti möödunud aasta, on olnud klubi sportlastele väga edukad. Heade sportlike tulemustega kindlustati osavõtt Euroopa ja Maailma meistrivõistlustele.

Kuidas selgitad enda taandumist?

Helle Artel: Üldkoosolekul esitasin vabal tahtel avalduse lahkumiseks klubi presidendi kohalt ja soovi mitte olla valitud klubi juhatusse. Põhjus lihtne – olen olnud liiga kaua Sindi spordi sees ja 2009. aasta lõpust alates ei olnud ka toetust Sindi linnavalitsuse poolt nii klubile kui ka sportlastele ja treeneritele. Leidsin, et on vaja uusi ja nooremaid klubi etteotsa, et ei kannataks sport ja äkki hakkavad ka rahad siis liikuma, „tasuta lõunaid enam pole”.

Aitäh kõigile, kes on mind aidanud ja toetanud selle pika aja jooksul. Soovin jõudu ja jaksu edaspidiseks uuele presidendile ja juhatusele. Jõudu ja kõrget lendu!