Pärnu Jahtklubis avati eile õhtul Pärnu jääskulptuurisümpoosion “Icicle 2011”, mis seoti Pärnu Bluesiklubi kokkutulekuga ja nimetati sedakorda “Blue Icicle” esinemiseks.

“Icicle 2011” on üks osa Pärnu Jääfestivalist. Jääskulptuurisümpoosioni avades andis Üllar Kallau skulptoritele pidulikult üle “Icicle 2011” reklaamplakati, tööks väga vajaliku viltpliiatsi, millega jääle kontuure joonistada ja CD papa Jansoni lauludega, mida ansambel Rääma Blue ka kohalviibijatele õhtu kestel esitas. Kajar Kask andis skulptoritele üle sponsorfirmade OÜ Gutbrand ja OÜ Floratech toetused. Eriti hea meel oli meestel spetsiaalsetest töökinnastest.

Enne eile õhtust jahtklubisse jõudmist tegid Üllar Kallau, Rait Pärg ja Jäneda mees Raivo Perandi ettevalmistusi täna algavaks jääskulptuuride valmistamiseks. Lastepargis puhastati plats lumest ja paigaldati kolm Lapimaalt toodud jääkamakat oma kohtadele. Kaks risttahukat mõõtudega 2 x 1 x 0,5 meetrit aeti püstasendisse ja üks jäeti lapiti maha. Esialgse kava järgi pidanuks kohale tulema ka lätlane Kristaps Gulbis, aga külmetushaigus jättis mehe seekord kõrvale ja teda lubas asendada Üllar Kallau.

Mis täpsemalt jääst välja koorub, saab selgeks laupäeva õhtuks. Sümpoosioni korraldaja Üllar Kallau ütles, et mingit kindlat teemat ühelegi kunstnikule ette ei anta ja nii on igal ühel vaba voli oma fantaasia teostamiseks. Tööde valmimise järel antakse publiku eelistuse põhjal välja parima töö auhind.

Esimest korda toimus „Icicle“ Pärnus hotell Strand juures pärast 2005. aasta jaanuarikuu tormi. Sealtpeale on igal aastal selle nimelist sündmust jätkatud. Eelmisel aastal jäi siiski ettevõtmine raha puudusel toimumata. Lapimaalt ühe jäätahuka kohale toimetamine maksab koos transpordiga umbkaudu 320 eurot. Varem valmistati küll ka kraaniveest jääd või toodi karjäärist, kuid Eestis pole võimalik saada nii hea kvaliteediga jääd, nagu see on meist põhja pool asuvatel laiuskraadidel. „Lapimaa jääs puuduvad setteained, mis muudavad jää pehmemaks. Lapimaa jää on teraskõva,“ selgitas Rait Pärg.

Rait Pärg viibis 3.-6. veebruarini Helsingi Korkeasaari loomaaias korraldatud „Art meets Ice" jääskulptuuride valmistamise festivalil, kus igal aastal on olnud peamisteks teemadeks loodus ja loomad. Käesoleval aastal oli teemade valik suunatud ookeanide ja merede tulevikule. Oma ala parimad tegijad olid kohale tulnud Prantsusmaalt, Inglismaalt, Portugalist, Mongooliast, Lätist, muidugi Soomest, aga ka Eestist. „Nelja päevaga pidime valmistama kaks skulptuuri,“ rääkis Rait Pärg. Seega valmistati kokku 28 kuju. Sündmus toimus suure meedia tähelepanu all, kohal olid Soome Yle 1, Yle 2 MTV3, Nelonen ja teised. Ühel korral on varem ka Üllar Kallau käinud „Art meets Ice" festivalil Soomes. Sellele sündmusele tullakse igal aastal kohale üle maailma Kanadast, Alaskalt, Norrast, Hiinast, Jaapanist ja mujalt. Need on inimesed, kes aastaringselt rändavad ühest paigast teise ja valmistavad skulptuure lumest, jääst, liivast. Soomest mindi otse Jelgavasse, kus juba üle kümne aasta korraldatakse jääfestivale. Ka seal on Rait Pärg ja Üllar Kallau käinud.