Fotodel: 1) Mati Kose käes on autori esikraamat, 2) Händkaku poeg ülal keskel

Raamatu pealkirja räägib lahti tagumisel kaanel olev neljaruuduline aknaraam. Läbi nende koduakna ruutude näeb autor sama puud kõigil erinevatel aastaaegadel isemoodi. Aastaaegade järjestuses kulgebki fotograafi matk looduse imetluses.

Raamat on valminud kahtlematult oma ala väga hästi tundvalt fotograafilt. Taolist fotoalbumit ei saa lihtsalt niisama ajaviiteks lehitseda vaid vajab aega süvenemiseks. Mida rohkem vaatad, seda enam tunned end piltide lummusesse haaratuna. Vaid asjatundja suudab tabada selliseid kaadreid, mis vaatajale võib esmapilgul tabamatuks jääda. Olgu vaid üks näide teema valikust „Mai – kevade kirgastav kogupauk”: Fotol näeb esmalt vaid lagunevat puutüve ja pildi all kirja, mis ütleb, et tegemist on Händkaku pojaga. Alles tõsisemal silmitsemisel avastad nagu peitepildis otsides, et lind ja puutüvi on ühte tooni nõnda kokku sulanud, et raske on elusat ja elutut eristada. Ometi on fotol kõik vajalikud kontuurid väga selgesti välja joonistatud.

Raamatu esitlusele kohale tulnud Pärnu Fotoklubi liikmetele ja teistele huvilistele rääkis raamatu autor sellest, et loodus ja aastaajad on olnud talle alati väga südamelähedased. Kõigepealt kirjutas ta iga kuu kohta ajakirjale Eesti Naine ühe loo. Nüüd on kõik need lood ühe raamatu kaante vahele kokkuvõetud ja fotodega illustreeritud. 120 leheküljelist raamatut sirvides võib kinnitada fotograaf Kose sõnu, et ta on tõepoolest looduse vahendaja ja linnutundja, lõpuks ka kogu looduse kaitsja.

2009. aastat nimetab esikraamatu autor väga tulemuslikuks. Suvel toimus Kihnu muuseumis näitus „Kihnu pulm”. Meenutamist väärib meeldivate elamustega Islandi külastamine. BBC-i konkursil jõudis Kose sookurgede fotoga finaali. Käesoleva kuu algul võis hoida lõpuks ka oma esimest raamatut käte vahel.