Valli nurgale on kerkinud tornidega kindlus

Naerusuiselt rõõmsad jää-arhitektuuri workshopi juht Merit Miller ja Turunudustugi arendusjuht Kristi Kesamaa embasid ja õnnitlesid tugeva käepigistusega kõiki jäälinna ehitajaid kui andsid üle tunnistused, millel on osaleja nime järele kirjutatud: „Osales Pärnu Vallikäärus Jääfestivali raames toimunud jääarhitektuuri workshopil ajavahemikul 06.-10.02.2012“.

Et taolise tunnistuse omamine tähendab väga kõva sõna, selles saab veenduda iga üks isiklikult alles siis kui on oma silmaga näinud valminud teostuste suurejoonelist õnnestumist. Täna tunnistas suurte kogemustega Üllar Kallau, et veel nädalapäevad tagasi ei osanud ta loota nii head tulemust. Üllatus oli tema silmis seda suurem, et enamik osalejaid polnud miinuskraadides tahkeks muutuva materjaliga ühtki tõsisemat tegemist varem proovinud.   S. M. Klalid Imran Bangladeshist pole koos lumega üles kasvanud, ega oska veel praegugi pärast kolme aastast õpingut Soomes tõeliselt karta põhjamaa ootamatult madalalale langevaid külmakraade, kuid sellele vaatamata rabas eesti ehitajatega võrdväärse innukusega lumelinna rajamisel. Ainsad tõelised jää- ja lumemeistrid olid üksnes Raivo Perandi ja pärnakate tandem Rait Pärg ning Üllar Kallau.

Õnneks on olnud vedamist ka ilmadega, mis soosisid kunstlume valmistamist ja hiljem ka ehitajaid. Enamikel päevadel kirkalt paistnud päike leevendas pakase kangust meistrite põskedel ja andis lumekristallidele loomingut kannustava jäise sillerduse. Et ehitused ja selle sisustus veelgi elegantsematena valmisid, selle eest hoolitsesid Rait Pärg ja Raivo Perandi.

Tammistest, kusagilt telemasti tagant karjäärist lõikasid mehed külmast kaanetunud veelt ca 30 cm paksused jäälahmakad ja transportisid need Vallikääru. Hangitud materjalist said aknad „klaasitud“ ja klaaspinnaga sile laud mööbliks. Lisaks sellele valmisid Tammiste jääst miniatuursed taiesed. Neist suurim ja huvitavam on bumerang keset baari, kus pubi Bumerang soovib jääfestivali ajal 17.-26. veebruarini pakkuda külastajatele külmarohu kõrvale heast paremat. Rait Pärg on bumerangi looja ja taies ise ligilähedaselt oma looja mõõtudes. Huvitav on seejuures materjali kvaliteet, mis välisel hinnangul polegi kehvem kallist Lapimaa jääst.

Valminud neljal rajatisel on igal oma otstarve. Pärast Bumerangi baaris tunnistuste kätte andmist tehti väike tutvustav ringkäik ka teistesse hoonetesse. Maarja-Magdaleena Gildi jäämajas saab festivali ajal näha ja osta käsitöid, lossitornist näeb kaugemale kui vallil seistes ja saab trepist ronimise järel pikka liugteed pidi alla tuhiseda. Veel on olemas mitmeotstarbeline jäämaja, kus näidatakse filme. Ühes majas lubas merebioloog Jüri Tenson panna välja oma piltide näituse. Lõplik kasutuse jaotus selgub aga festivali päevadel.

Kuigi ehituslik osa peaks lõplikult valmis olema, siis järgenvalt tuleb tegemisele jäämajade sisemise valgustuse paigaldamine.

Tunnistuste üleandmise pildid

Samal teemal: