Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots, 5B õpilased Carolin Kangro ja Roberta Pärna

7. märtsil viibisid Eesti Lipu Seltsi kutsel Tallinnas Jaan Poska majas Põltsamaa esindajad linnavalitsusest, muuseumist, kultuurikeskusest ja ühisgümnaasiumist. Külalisi tervitas ja kostitas Tallinna nimel linnasekretär Toomas Sepp ning lipu selts kinkis Põltsamaa õpilastele sinist, musta ja valget kangast lippude õmblemiseks.

 Linnasekretär Toomas Sepp tervitab külalisi Tallinna esindusresidentsis

Eesti lipu sünnilinn Põltsamaa kuulub ainsa omavalitsusena Eesti Lipu Seltsi. Põltsamaa Ühisgümnaasiumi viiendad klassid omavad pikaajalist harjumust õmmelda sinimustvalgeid lippe. Traditsiooniga hoitakse püsivalt mälus teadmist, et esimene EÜS-ile pühitsetud lipp valmistati 1884. aastal Põltsamaal. Lisaks väga praktilise loomuga käelisele tegevusele korratakse tänavu 4. juunil varem etendunud tänavalavastust sinimustvalge lipu esmavalmimisest. Esimest korda nähti Põltsamaal lavastatud etendust otse linna tänavatel edasi liikudes 2009. aasta 3. juunil, kui sinimustvalge lipp oli saamas 125aastaseks. Ka käesoleval aastal jutustab vabaõhuetendus elavate pildikeste abil ajaloolistes paikades peatudes Eesti Üliõpilaste Seltsi lipu valmimise lugu.

Kui seni on lipu selts koolidele, lasteaedadele ja teistele valmis lippe kinkinud, siis Põltsamaa noorte kätte usaldati kolme värvi kangad, mille osavad näpud lipuks kokku õmblevad. Kangapakid anti üle Jaan Poska kunagises tööruumis, kus ajalooline riigimees oli vahakujuna kogu toimingu tunnistajaks. Jaan Poska Fondi juhatuse ja lipu seltsi juhatuse liige Jüri Trei rääkis enne kingituse kätteandmist Poskast kui Tartu rahu ühest peamisest loojast, Eesti riigi alusmüüritise rajajast. Lipu seltsi esimees Trivimi Velliste pidas kangapakke üle andes koha valikut õpilaste jaoks tähendusrikkaks – seda enam, et riigi suurima sümboli valmistamise materjal anti noorte kätte Jaan Poska 94. surma-aastapäeval nii ajaloolises ruumis tema enda auväärsel juuresolekul. Kingituse võtsid vastu Põltsamaa Ühisgümnaasiumi 5B klassi õpilased Roberta Pärna, kes on kooli noorema vanuseastme õpilasesinduse president ja Carolin Kangro, kes osaleb valikaine „Põltsamaa ajalugu“ rühmatöös.

Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots tänas nende linnale ja koolile osutatud tähelepanu eest ja leidis, et eilse sündmusega anti sümboolselt avalöök Eesti lipu 130. sünnipäeva tähistamiseks kogu riigis.

Jaan Poska majaga tutvumise kõrval võeti aega ka töiseks nõupidamiseks sellest, kuidas lipu selts saaks täiendavalt kaasa aidata lipu sünnipäeva tähistamisele Põltsamaal. Kuna Eesti Lipu Seltsil täitub tänavu 4. juunil kümnes tegevusaasta, siis otsustati Põltsamaaga ühiselt korraldada pidulik koosolek, mille üheks osaks on mitte väga akadeemiline konverents. Praeguseks on oma nõusoleku ettekanneteks andnud Küllo Arjakas ja Urmas Saard, aga neile võib lisanduda veel üks kuni kaks esinejat. Oma osa jääb ka muusikalistele etteastetele.

Samal teemal: