Raio Piiroja finišisse jõudmine tähistab ühtlasi jõe vasakkalda avamist

Pühapäeva keskpäeval avatud Pärnu jõe vasakkaldal asuvat tervisespordi rada tuntakse eelkõige Jaansoni rajana, nagu see on rahvasuus käibele läinud jõe vastaskaldalgi kulgeva korrastatud kergliiklustee nimetuses. Aegsasti enne Pärnu linnapea Toomas Kivimägi tervitust ja tänusõnu mängis meeleolu tekitamiseks Pärnu Noorte Puhkpilliorkester Rein Vendla juhatamisel hoogsaid viise. Mudilastega suhtles lustliku loomuga Kalevi draakon.

Andmaks teatavat ettekujutust uue raja võimalustest asusid Papiniidu silla lähedal maismaal starti Raio Piiroja ja jõel Pärnu Sõudeklubi ning Sõudekeskuse Kalev kaheksased noored sõudjad. Kesklinnas maal ja veel samale joonele paigaldatud finiši märgid pidid selgitama kiireima võistleja. Võimsa stardiraketi kärgatuse peale läksid hoogsalt liikuma sinistesse ja valgetesse särkidesse riietunud sõudjate meeskonnad, kelle rütmikad aerutõmbed meenutasid maailmakuulsa Oxford - Cambridge'i kaheksapaatide võidujanulemist Thames'il. Kolmandana soovis paatkondade ees võitu püüda ka Piiroja, mis tal tänu osavale nutikusele napilt õnnestuski. Piiroja rääkis, et oli hiljuti säärelihast vigastanud ja kogu distantsi poleks joosta kannatanud. „ Joostes poleks mul kaheksapaatide vastu mingit varianti olnud.“ Sellepärast üritas Piiroja rulluiskudega väikese edumaa sisse sõita. Tuhatkond meetrit enne finišit vahetas ta minutiga uisud tossude vastu ja jõudis ki napilt enne esimest paati Pärnu lippu võidukalt õlgadel hoides pärale. Piiroja lähenemist tervitas õhku lennutatud tulevärk, mis ühtlasi kuulutas raja avatuks.

Paatkondadest oli jõulisem Sõudekeskuse Kalev valgesärklaste meeskond. Kiirust võisid nad arendada ca 25 km/h.

Pärast lõbusat võistlemist korraldati ka märksa tõsisem võistlus lastele. 200 meetri pikkusel tähistatud ja turvatud ringil anti stardid neljale vanusegrupile: 2-3 aastased, 4-5 aastased, 6-7 aastased ning 8-9-aastased. Iga lastejooksul osaleja sai diplomi ja üllatuskingituse.

Päevasündmuse edukale kulgemisele panustasid Sõudekeskus Kalev, Pärnu Sõudeklubi, Pärnu Kahe Silla Klubi ja AS Kalev.

Pärnu jõe vasakkalda raja projekteeris Arhitektuuribüroo Luhse ja Tuhal, ehitasid AS YIT Ehitus ja TREF Nord AS. Projekti kogumaksumuseks kujunes 1 730 093 eurot.

Raja äärde on paigaldatud valgustus, jalgrattahoidjad, prügikastid, pingid ja rajakaardid koos peatuskohtade märkega.

*

Täna Pärnu Linnavalitsusest saadetud pressisõnumis palutakse vandaalitsejaid märgates sellest otsekohe politseid teavitada. „Hoiame linna ühiselt!“

*

Samal teemal: