Immutatud puidust kaldakindlustus

Kuigi ehitatavale Jaansoni rajale Pärnu jõe vasakkaldal enne objekti üleandmist kõrvalistel isikutel asja ei peaks olema, pole ehitaja kogu nelja km pikkust ala üritanud ka täielikult tarastada. Vastastikuses mõistmises kasutavad äsja täies ulatuses asfalteeritud kergliiklusteed nii uudistajad kui ka ehitustandril toimetavad töömehed. Kindlustatakse kaldaid, tehakse betoneerimist ja muid projektiga ette antud töid. Täna lõpetati kekslinna kail vee äärde viiva trepi valamist ja jätkati istepinkide aluste tegemisi. Kai lähedale paigaldatavad pingid asendavad ühtlasi ka vee ääres puuduvaid piirdeid. Kesklinna kaile ehitatakse hulk puidust terrasse.

Ehitatav kergliiklustee avab vaate jõekaldal asuvatele hoonetele ja loodusele täiesti uues pildis. Mis varem oli varjunud võsa rägastikku ja mõjus jalutajale linna tagahoovina, on nüüd muutumas jõeäärseks esindusfassaadiks. Uusehitused pääsevad paremini mõjule ja vanad hooned jutustavad linna ajalugu. Käänulisel kallasteel pidevalt vahelduv arhitektuuriline erisus ja loodust ilmestavad mikromaastikud jõe äärsetel tõusudel või langustel annavad jalutajale kogu teekonna ulatuses järjest uusi avastusi, mis teevadki liikumise põnevaks.

Hiljutine torm ja 1,5 m keskmisest kõrgem veeseis näitas täpselt ära kohad, kus juba 1,1 meetrit Kroonlinna nulli ületav veeseis ujutab madalamad kaldapealsed üle. Kuid kõrgete kaldakindlustuste rajamine oleks tähendanud sedavõrd suurt väljaminekut, mis jätnuks kergliiklustee ehituse veel pikkadeks aastateks ooteseisundisse. Praegu kulgeb tee mööda looduslikku tasapinda ja aastas vaid üksikutel juhtudel ette tulevad kõrgemad veeseisud ei kahanda valmiva tee väärtust.

Kogu ehitusega peaks ehitaja lõpule jõudma detsembris. Ehituse peatöövõtjateks on ühispakkumusega riigihanke võitnud firmad AS YIT Ehitus ja TREF Nord AS. Kallasraja projekteeris Pärnu arhitektuuribüroo Luhse & Tuhal.

Projekti kogumaksumus on 1 653 637 eurot, millest 85% rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond ja 15% ehk 248 046 eurot tasub omafinantseeringuna Pärnu linn.

Samal teemal: