Seekordset laata ettevalmistava toimkonna liikmed on Mairo Toom, Ragnar Rosenberg, Risto Mario Tammisaar, Ronald Bertil Sang, Jaan Bachman, Triin Kolk, Triin Taaksalu ja projekti vedav Kristen Sempelson. Õpilaste iseseisval tegutsemisel hoiab silma peal majandusõpetaja Kristi Suppi, kes ütleb naljatamisi, et tänavu tuleb vääramatutele asjaoludele kuuletudes pidada vajadusel noortega nõuandvat sidet kaugjuhtimise teel. Aga seegi toimivat suurepäraselt.

Suppi sõnul pole aastad alati ühesugused ja võrreldes eelmiste aastatega on osalejaid umbes poole vähem. Kõige arvukamalt on 7 firmaga esindatud Pärnu Raeküla Põhikool ja uue tulnukana valmistab Suppi teatel heameelt Pärnumaa Kutsehariduskeskuse osalemine. Sempelson lisab täpsustavalt juurde, et praeguse seisuga on kauplema registreerunud ligemale 60 inimest 16-st õpilas- või minifirmadest. Enamus tuleb Pärnu maakonna koolidest, kuid kaugemalt saabujana on esindatud näiteks Kadrioru Saksa Gümnaasium.

Mis sai Ülejõe Gümnaasiumile 5 aastat tagasi õpilaslaatade korraldamise ajendiks? Sempelson teab, et vastava ala ekspertkomisjon on hinnanud õpilasfirmade programmi Euroopas kõige efektiivsemaks vahendiks ettevõtliku meelelaadi kasvatamisel ja ettevõtjate arvu suurendamiseks. „Eesti õpilasfirmad on viimase 5 aasta jooksul olnud Euroopa õpilasfirmade võistlustel äärmiselt edukad ja kuna meie kooli õpilastel oli vaja teha majanduses kooliprojekti, siis otsustatigi minna iseseisvate õpilasfirmade laatade korraldamise teed,“ selgitab Sempelson, kes ei salga, et algselt oli neilgi vedama saamisega probleeme, kuid nüüdseks töötatakse juba ühise meeskonnana seatud eesmärgi nimel. „Hetkel sujub kõik plaanipäraselt, kuid on toimunud ka mõned tagasilöögid,“ tunnistab meeskonna hea töö pärast vastutust tunnetav juht.

Jäärmark on korraldajate nägemuses samaaegselt nii laada- kui perepäev. Esinejaks valiti kooli enda vilistlane Melanie Tali, et pakkuda ka kultuurilist meelelahutust. Suppi tahtnuks käesolevalgi laadal näha esinemas Sindi iluvõimlejaid, kuid Kaubamajaka suhteliselt kitsad vahekäigud ei võimalda suuremat tantsulist etendust, sest sellega suletakse kaubanduskeskuse külastajatele vaba läbipääs. Kuid see puudus ei vähenda võimalust täita laada toimumise peamist eesmärki, milleks on korraldajate organiseerimiskogemuste omandamine, koostööpartnerite leidmine ja muidugi ka müügitöö õppimine kõige praktilisemal viisil.

Läinud laupäeval Port Arturis peetud õpilasfirmade laadast eristub Jäärmark eelkõige sellega, et kogu organiseerimise raskus on saanud proovikiviks ühe klassi noorte aktiivile. Sempelsoni arvates pole vähe oluline seegi, et Jäärmark on osalevatele kauplejatele täiesti tasuta.

Samal teemal: