Vanema rühma  MÜRAKARUD ja noorema rühma lapsed MÕMMIKUD on jagatud kahte hoone osasse

Täna avati Jõõpres kuni 44 mudilast mahutav kahe liitrühmaga uus lasteaia hoone, mille ehitamine nõudis Audru vallalt ligemale 630 000 eurot.

Mia Mirell teeb avamispäeva esimese liugu laskmise

Jõõpre on küla Pärnu maakonna Audru vallas, kus pole oma lasteaia hoonet kunagi varem olnud. Jõõpre lasteaed alustas oma õppekasvatustegevust 1992. a oktoobris. Alguses tegutseti kolhoosikontoris, seejärel Jõõpre vanas koolimajas. Jõmmu lasteaed töötas alates 2001-st aastast 1936-dal ehitatud koolihoones, kus viimati tehti suuremat remonti läinud sajandi seitsmekümnendatel. Puitvoodriga vanas majas võis olla küll kodune, kuid hoone ei pidanud sooja ja kütta tuli ahjusid, meenutasid töötajad. Uue lasteaia ehitust sai oodatud sedavõrd pikalt, et lõpuks hakkas lootus isegi vargsi kaduma.

Audru vallavanem Siim Suursild meenutas, et lasteaia ehitusega pidi alustatama kohe-kohe pärast koolimaja valmimist 2001. aastal. Vastavaid valimislubadusi jagati valimisperioodil 2002-2005, siis 2005-2009 ja nüüd 2009 kuni 2013. „Alles kolmas kord läks täkki ja nüüd ongi peaaegu valmis,“ rõõmustas Suursild ühes kõigi teistega pärast seda kui mudilaste vahel pingule veetud sinimustvalge lint laste mängunurgas läbi lõigati. Tähtsat toimingut viisid läbi kõige pisemate abil lasteaia poolelt õppealajuhataja, eripedagoog Keiu Pruul, Audru volikogu esimees Jaanus Põldmaa ja ehitaja esindajana AS Gustaf juhatuse esimees Raigo Jaanuste.

Lasteaed valmis raskusi trotsivalt, sest ehitust alustati väga keerukates tingimustes. Lasteaia ehitamiseks välja kuulutatud vähempakkumise konkursi võitsid Facio Ehituse OÜ ja OÜ Elinord Ehitus. Kahjuks ei tulnud firmad tööga toime ja vald pidi lepingu üles ütlema. „Suvel valisime AS Gustaf ’i, kes osutus haruldaseks ehitajaks ja andis töö kokku lepitud ajagraafikust kümme päeva varem tellijale üle,“ kiitis Suursild head ehitajat.

Uus lasteaiamaja on juurdeehitusena liidetud Jõõpre põhikooli külge ja juba mullu septembris ühendati Jõõpre põhikool ning lasteaed Jõmmu ühiselt tegutsevaks Jõõpre kooliks. Hetkel toovad vanemad lasteaeda 37 võsukest, aga sügiseks on kirja pandud 40 last.

„7 aastat on lasteasutused Audru vallas prioriteediks olnud ja selle ajaga on neisse investeeritud 7 miljonit eurot, millest välisabi on saadud umbes 500 tuhat eurot. Seega 6,5 miljonit on saadud tänu meie maksumaksjatele ja tublidele vallakodanikele,“ arutles Suursild suurte arvude põhjal ja viitas öelduga ühtlasi haldusreformi vajalikkusele. „Kui räägitakse euroabi lõppemisega kaasnevast „maailmalõpust“, siis ei ole see asi alati teps mitte nii. Suurematel omavalitsustel on siiski võimekust teatud asju teha ka oma rahakoti peal,“ kinnitas Suursild täna avatud lasteaia hoone avamist näiteks tuues. Mõistliku majandamisega saab ka oma rahakotiga teha päris suuri asju. 2010. aasta kohalike omavalitsuste investeeringute kava voorus jäi Jõõpre lasteaed napilt rahasaajate seast välja. Vallavolikogu langetas seejärel laenu võtmise otsuse ja tegi koolimajale juurdeehituse ära.

Vallavanema sõnul on ka valla elanikud ise seda tegevust tunnustanud sündide suurenemisega. Kui viiel eelneval aastal sündis kuskil 50-55 last, siis 2012 juba 71 last ja selle aasta esimesed kaks kuud on ilmale toonud 19 vastsündinut. „Praegu suudame tagada enamusele lasteaia kohad. Meil on üle 320 lasteaiakoha koos eralasteaiaga. 12 aastat tagasi oli vallas 6 lasteaia rühma, täna 14 ja koos eralasteaiaga 15 rühma.“

Pärnu maavanem Andres Metsoja: „Kui Pärnumaal peaks välja antama lastesõbralikumat tiitlit, siis ma julgen mitteametlikult öelda, et selle võiks anda rahuliku südamega Audru vallale. Tehtud investeeringud on imetlusväärsed. See objekt on esimene, mis jäi Euroopa toetusest välja ja valmis omavahenditega. Tänane näide tõendab, et investeeringute kava töötab olenemata sellest kas toetusi antakse või mitte.“ Kingituseks jättis maavanem lasteaeda Eestimaa kaardi, millel on kõik strateegilised suunad peal, nagu ta ise naljatamisi jutustas: laevad, kalad meres, puhtast loodusest rääkimata. „See jääb lastele uurimiseks, aga ka täiskasvanutele!“

Direktor Mati Sutt pälvis kõige rohkem tunnustavaid sõnu, sest on pikki aastaid kaitsnud volikogu liikmena mõjusal südikusel lasteaiale oma maja ehitamise vajadust. Sutt ütles, et kõiki seni valminud lasteasutusi on õnnistatud ja nii peab see ka selle maja puhul olema. Audru koguduse õpetaja Tiina Janno kõneles sellest, et Jeesus Kristus on toonud lapsi päris mitmel juhul täiskasvanutele eeskujuks nende vahetu siiruse ja südame puhtuse tõttu. Sellepärast on ka kirik alati eriliselt laste eest palvetanud. Janno luges Vana Testamendi 8. laulu ja õnnistussõnu lausudes palvetas kõikide õpetajate, lastevanemate, mudilaste ning nende kodude pärast.