Tervitus finišis

Homme 14. korda toimuv Jüri Jaansoni Kahe Silla jooks juhatati juba täna sisse meeleoluka spordipäevaga Pärnu kesklinna kaubanduskeskuste piirkonnas. Uuenenud rajal peetav jooks toob 7. septembril lisaks kodu- ja välismaistele tippudele rajale mitu tuhat spordisõpra, pakkudes muuhulgas lustakaid ja harivaid vahepalu.

Vanusegruppide parimate autasustamist viivad läbi Jüri Jaanson ja Kalevi draakon

Martensi väljaku servast startis Jüri Jaansoni Kahe Silla lastejooksule 859 väikest sportlast.
Noorimad vanuserühmad (2.-7.aastased) läbisid ca 350 meetri pikkuse teekonna ümber Pärnu Keskuse, 8-11. aastaste ca 500 meetrine rada kulges jooksuringiga Pärnu Muuseumi tagant tagasi Martensi väljakule.

Enne võistujooksmist tehti MyFitnessi treeneri Marge Rulli juhendamisel lihastele soojendusvõimlemist. Stardiaega oodates veetsid mudilased aega Kalevi draakoni seltsis ja uudistasid spordiklubide treeningvõimalusi.

Finišisse jõudnutele anti Jüri Jaansoni autogrammiga diplom, pudel Saku jooki ja Kalevi maiustus. Vanuserühmade esikolmikuid autasustasid pealaval Jüri Jaanson ja draakon.

Lastejooksudega üheaegselt tutvustasid Pärnumaa rahvasporditurul oma tegemisi Pärnu linna ning maakonna spordi- ja huvialakoolid. Võimeid prooviti Pärnu Sõudeklubi ja Suusahullude ergomeetritel, elati kaasa spordiklubi Karateklubi Zen, Corpore ja JJ-Street näidistreeningutele. Sporditurul olid kohal Spordiklubi Leo, Akrobaatikaklubi Tirel, Pärnu Kesklinna Tennisekool, MyFitness, Tervise Paradiis, huvialakool Marion ja Endla teater.

Menukaks esinemiseks kujunes Kaili Viidase seatud ja Priit Loogi poolt juhitud Endla lastelavastuste poppurii.

Esimese päeva lõppu kavandati hariv koolitusseminar. Eluliste teemadega esinesid endine riigi jalgpallikoondise kapten Raio Piiroja, luuletajast maratoonar Margus Konnula, personaaltreener Maris Kajari ja psühholoog Kaire Külaots. Et huvilised saaksid tutvuda järgmisel päeval toimuva Kahe Silla jooksu rajaga ja teha eelsoojendust, suunduti õhtu eel Roman Fosti juhendamisel avatud raja treeningule.

Pühapäeval peetavale Jüri Jaansoni Kahe Silla jooksule, retkele, ratastoolisõidule ja Kahe Silla sprindile oodatakse ca 2300 osalejat. Võistluste otseülekanne on eetris kell 11-15 Pärnu Kahe Silla Klubi koduleheküljel.

Kõigi eelduste kohaselt stardib täpselt keskpäeval rekordiline hulk osalejaid. Veel täna kinnitas päeva juht Vahur Mäe, et starti oodatakse Eesti jooksjate absoluutset paremikku. Meestest lähevad 9,86 km distantsile võidutrofeed jahtima mullune Kahe Silla jooksu võitja, Kenya atleet Ibrahim Mukunga, mõned nädalad tagasi Zürichis toimunud Euroopa meistrivõistlustel maratonidistantsil võimsa isikliku margiga 18. koha saavutanud pärnakas Roman Fosti ja sama jõuproovi 5000 meetri võistlusmaal 10-na lõpetanud Tiidrek Nurme.

Ka naiste rivaliteet tõotab põnevust ja suurepäraseid aegu. Õdedele Liina ja Lily Luigele, Jekaterina Patjukile, Evelin Taltsile ja Selver Linnajooksude sarja üldliidrile Kaisa Kukele hakkab võistluspinget tekitama Leedu parim pikamaajooksja, Zürichis maratonidistantsi 7. kohal lõpetanud Rasa Drazdauskaite.

Kahe Silla jooks on Eestis üks vähestest, mis pakub tegevusi invasportlastele. Eesmärgiga innustada puuetega inimesi rohkem liikumisrõõme nautima, on heategevusprojektina juba neljandat aastat kavas Kahe Silla ratastoolisõit. Eraldi klassid on nii tugevate kui nõrkade kätega sõitjatele ning elektriratastoolidele.

Ühiselt Endla teatriga korraldatav meelelahutuslik „Kostüümidraama“ kutsub osalema nalja- ja lõbujanused. Laenutatud või enda valmistatud rõivastega võisteldakse peaauhinnale, milleks on tasuta hooajapääse Endla esietendustele, sest 104. hooaeg toob Endlasse uusi näitlejaid ja põnevaid lavastusi. Kandidaadid palutakse enne starti punasele vaibale, et anda hindamiskomisjonile esmaste valikute tegemise õigus. Teekonnal kohtab arvukalt melupunkte, kus osalejaid tervitavad diskorid ja värvikad esinejad.

„Kostüümidraama“ tarbeks valmisid Kahe Silla klubi ja Endla teatri ühise projektina fotoseeriad kostümeeritud viiest Pärnu sportlasest ja viiest Endla teatri näitlejast. Projektis lõid sportlastest kaasa jooksu algataja Jüri Jaanson, sõudja Kaisa Pajusalu, jalgpallur Kairi Himanen, sõudja Allar Raja, elujooksja Kristjan Puusild ning näitlejatest Ireen Kennik, Carmen Mikiver, Kaili Viidas, Priit Loog ja Sepo Seeman. Pildistamisi lavastas näitleja Kaili Viidas, pildistas Terina Tikka, stilistina aitas kaasa teatri peakunstnik Liina Unt ja grimeeris Sirle Teeäär.

Fotod on alates 5. augustist huvilistele uudistamiseks Rüütli platsil, Endla teatri juures ja Rannapargis.

Pärast jooksu põhipäeva autasustamisi toimuval teatrilaulude kontserdil kuuleb hitte lavastustest “Viimane kauboi”, “Boyband” ja “Testosteroon”. Lavale astuvad Koit Toome, Endla teatri laulvad näitlejad ja bänd Viimane Kauboi.

Huvilistel on võimalik tutvuda teatrimaja lavataguse eluga. Ekskursioone viivad läbi Endla teatri näitlejad. Kostüümilao juures saab selga proovida teatrikostüüme ja laenutada kostüümijooksu jaoks kostüüme ning aksessuaare.

Kahe Silla jooks algatati 2001. aastal eesmärgiga pöörata tähelepanu Pärnu jõe ümber Vana ja Uue silla vahelise ala korrastamisvajadusele. Tänavune jooks toimub esimest korda täismahus väljaarendatud kallasrajal, mistõttu korraldajad premeerivad kõiki lõpetajaid, nii jooksjaid, ratastoolis liikujaid kui retkelisi, eridisainitud osavõtjamedaliga.

Samal teemal: