Kadi Sepp ja Nelli Vada

Eile hommikul võttis Paikuse valla buss Mesimummi lasteaia Kellukese rühma lapsed peale ja sõidutas laulusuud mõnekümne minuti teekonna kaugusel asuva Sauga valla Jänesselja lasteaia Tibu ja Klaabu juurde külla.

Kadi Sepp on Paikuse alevi Mesimummi lasteaia muusikaõpetaja, kellel valmis käesoleva aasta suvel teine osa laulikust „End leidsin muusika seest“. Laulikust leiab 24 laulu ja CD täiendusena 2007. aastal debüütvihikuna ilmunud 25 laulule. Kadi loodab, et tema looming tõstab meist paljude meeleolu ning on kasulikuks õppe- ja abivahendiks ka muusikaõpetajate hulgas. „Nagu ikka, kajastuvad lauludes lapse rõõmud ja mured. Laul vabadusest, kodust, kodumaast... need laulud on sissejuhatuseks loodusteemalistele lauludele, mis põimuvad läbi kevadest kuni talveni,“ kirjutab paladele viisi looja järjekordse vihiku eessõnas oma armsaid laulusõpru tervitades. Helilooja on ka paljude lugude sõnade autor. Kuid sõnu on kirjutanud ka tema endine klassikaaslane Tiina Haasma ning kaks lasteaia kasvandikku Grete Maruste ja Johan Poolak, kes käivad nüüd juba mitmendat aastat koolis, aga kellele Kadi oli enne kooli muusikaõpetajaks. Sarnaselt esimesele laulikule joonistas ka sellesse pildid Kadi tütar Karit, kes laulis koos mõnede teiste tublide laululastega ja emaga laulud helikandjale. Kariti nimi on tuntuim "Laulukarussellis", "Superstaaris" ja „Kaks takti ette" saates esinemiste tõttu.

Kadi selgitab, et laulmisele aitab kaasa loovus. Ta soovitab nuputada põnevaid liigutusi, kasutada mitmesuguseid esemeid, vahendeid ja muidugi pille, mis muudaksid laulmise veelgi erakordsemaks elamuseks. Selle juurde lisab Kadi toreda palve: „Kui teil tekib uusi leidlikke mõtteid, siis kutsuge mindki sellest osa saama!“

Esimesena vastati Kadi soovile tema koduvallast Saugast, kust tuli ka esimeste seas toetus trükise väljaandmiseks. Sauga kõrval olid toetajateks veel Eesti Kultuurikapital, Rahvakultuuri Sihtkapital, Pärnu Linnavalitsus, Rein Teppan ja Raivo Tammeleht.

Jänesselja lasteaia muusikaõpetaja Nelli Vadam on juba oma laululastele mitmeid Kadi lugusid selgeks õpetanud ja seepärast arvas olevat õige aja ka autorit ennast lastele tutvustada.

Esimesena laulsid mesimummid laulu „Kodumaa“, millele Tibu ja Klaabu rühma lapsed elasid elavalt uudishimulike pilkude saatel kaasa. „Milliseid hääli te teate looduses?“, küsis Kadi enne looduse häältest laulma hakkamist. Lapsed teadsid ussi häält, linnu siristamist ja muud põnevat. Regilaul „Laul Pärnule“ sobib hästi just Jänesseljale, sest selle lasteaia eripäraks on muistse rahvakultuuri tundmaõppimine ja nüüd saadi vanal kombel laulda eeslauljale järele. Nelli leidis, et Kadi kirjutatud sõnad laulule „Tohuvapohu“ on väga hästi õnnestunud, sest tohuvapohu vastu aitavad üksnes naerulohud. „Naer on see, mis tuju teeb heaks,“ laulsid lapsed naerul suudega nõnda, et sõnadki kippusid sassi minema. „Vee jõud“ pani vee tõeliselt voolama ja lapsed valasid vett topsikust topsikusse, mida mesimummid polnud veel jõudnud oma lasteaias teha. „Armas õnnekivikene“ lauldi laste istumisel ringjoonel, kus põlvitas ka Kadi ise ja paitas üht kivikest: „Armas õnnekivikene, kingi ilu lapsele! Armas õnnekivikene...“

Aga Jänesselja lastelgi oli mesimummidele õpetada lugu, mis külaliste jaoks uudne, sest Nelli juhendamisel pandi hiir hüppama ja vana karu trummi lööma. Kõike seda pidu ja lugulaulude esitlust tuli vaatama-kuulama-hindama ka väga kauaaegne Jänesselja lasteaia juhataja Tiiu Kaasik, kes nüüd siiski juba mõnda aega töötab Sauga Vallavalitsuse humanitaarnõunikuna. Tänu, mis ühe korraga ametniku sõnadesse ei mahtunudki, võis näha samavõrd ka tema näoilmest ja see kinnitas veel omakorda, et Kadi Sepp teeb head tööd lastelaulude valiku mitmekesistamiseks.