Suvituse tänaval käiv lume rookimine; tehnika hoiab linna kõnniteed lumest puhtana

Sel talvel on kerget lund Pärnus mõned korrad varemgi näpuotsaga taevast puistatud, kuid eile keskpäevast alanud sadu tõi täna ka kergema tänavapuhastustehnika välja ja mitmel pool võis näha lumelabidate tööd.

Munamäge vallutasid päris väikesed mudilased, kes tulid peamiselt oma emadega kelgutama, aga ka hästi pakkivast lumest esimeste lumememmede jaoks pallikesi veeretama. Tiina ütles, et tema pooleteistaastane Thor Sebastjan saab esimest korda iseseisvalt lumes paterdada. Kõige kaugemalt tuli täna Munamäele Natalie Eva Singapurist. Oktoobris seitsmeseks saanud Natalie Eva õpib juba teises klassis ja nüüd õnnestus tal koos vanaemaga enne uuesti koolipinki istumist ka Pärnu talve nautida.

Natalie Eva on tulnud  Singapurist, et olla koos vanaemaga Munamäel

Veidi üllatav oli Ringi tänava kõrgete puude varjus suusatajaid kohata. Esimene neist oli väga sõbralik ja lehvitas vastu. Järgmised olid häbelikumad ja eelistasid pildile mittejäämist. Kõnest võis arvata, et on sissesõitnud, kes naudivad Pärnu talviseid võlusid.

Vallikraav ja Ranna pargi üleujutustest järelejäänud ülisuured veelombid on pisut kaanetunud kuid liuväljana nad siiski veel ei kanna. Pärnu jõgi on alles jäävaba ja kalamehed õngitsesid kalda ääres. Ringi tänava otsa kohal jõekaldal kaks latti vette visanud vene mees oli alles keskpäevaks tulnud õngitsema ja ühtki kala polnud veel konksu külge saanud. Pensionäril näis aega küllaga olevat, et kaunist lumist ilma nautida. Hea õnne korral võib ta päeva lõpul ka mõne särje või ahvenagi söögiks valmistada.

Meri lainetas täna Pärnu rannas vaevumärgatavalt ja miski ei andnud märku sellest, millised tuuled ja veetõusud alles hiljuti olid korduvalt rannaalasid ähvardanud. Ka tõusuveega vaaludesse kantud praht varjus nüüd valge lumevaiba alla ja kogu rand oli maast taevani hallikas piimjalt valges, merel võis nähtavus ulatuda kõigest mõnekümne meetrini.

See, et täna on 2005. aasta 9. jaanuari unustamatult suure veetõusu aastapäev, meenus alles Suvituse tänavale jõudes. Õigemini tuli seda koletut päeva meelde tuletada Villa Johanna perenaisel, keda püüdsin märkamatult selja tagant lume lükkamise ajal pildistada. Kunagine näitleja Lii Rebbase oli pisut aega enne 2005. aasta jaanuari tormi saanud villa omanikuks kui meri õlgade kõrguselt läbi maja pressis. Täna asetas ta käe piirde aiale ja näitas, et ainult selle kõrgemad tipud jäid veepinnalt nähtavale.

Kaanetuv vesi Ranna pargis ei luba veel uiskudega peale minna...
Meenutus eelmise sajandi alguse Pärnust
Soojatrass hoiab kõnniteed puhtana
Vaevumärgatav 9. jaanuari lainetus Pärnu rannas; ülemised puurid ootavad kuldnokkade saabumist, alumine on puukoristajale reserveeritud

Samal teemal: