Pärnu Linnavolikogu esimees Vahur Mäe avas eile Pärnu sõpruslinnas Vaasas skulptuur-installatsiooni „Kaks purje“, mille ideekavandi autor on skulptor Rait Pärg ja valmistaja Adrem Pärnu AS.

Kaks purje, Rait Pärg ja Raimo Vahtera Vaasa pargis päev enne avamist; Pärnu pargi tähis Vaasa linnas. Fotod erakogust.

2. oktoobri keskpäeval kogunes sadakond inimest Soome läänerannikul paikneva Pohjanmaa maakonna keskuse Pärnu nimelisesse parki, mis asub üsna avatuna meretuultele. Just seal paisutab nüüdsest kahte roostevabast poleeritud terasest 2 meetri kõrgust purje sõpruse tunnusena kahe linna vahel, mis on kestnud juba 55 aastat. Samas on sündmus osake Vaasa linna 405. sünnipäeva tähistamisest.

Tervituskõnes ütles Vahur Mäe, et seni on sõprust raiutud raamatutesse, ühistesse laulmistesse ja erinevatesse kultuurivahetuste sündmustesse, kuid nüüd on sõprust kinnitatud ka kahe purjega. Volikogu esimees tunnustas Vaasa kunagist linnapead Lauri Järventaga, kelle südikal eestvedamisel sündisid esimesed sõpruslikud kontaktid kahe merelinna vahel 55 aastat tagasi. Samuti teeb Soome poolelt väga tänuväärset tööd 1988. a loodud Vaasa-Pärnu Seltsi esimees Raimo Vahtera, kes on aastakümneid edendanud sõpruslikku läbikäimist mitmesuguste kultuurivahetustega. Vahur Mäe kinkis Vaasale Pärnu lipu, mis  kaht purje avades esmakordselt lipumasti heisati. Lauluga esinesid Vaasa üliõpilased.

Vahur Mäe ütles, et sündmus oli väga pidulik ja köitis sealse ajakirjanduse poolt suurt tähelepanu. Näiteks tänane Pohjanmaa annab toimunust väga põhjaliku ülevaate koos suure fotoga. Loomulikult oli kohal augusti keskpaigast ametisse astunud uus Vaasa linnpea hr. Tomas Häyry, kelle vastuvõtul oli juba eelmisel päeval koos 400 muu külalisega ka Pärnu volikogu esimees. Tähelepanuväärne oli paljude sealse omavalitsuse volikogu liikmete ja poliitikute viibimine mälestusmärgi avamisel. Avamist austas oma kohalolekuga ka Vaasas olev Eesti aukonsul Pekka Haapanen, kelle konsulaarpiirkonnaks on kogu Pohjanmaa. Vahur Mäe sõnul oli üllatav ja rõõmu valmistav paljude pärnakate osalemine.

„Kaks purje“ paigaldati Pärnu parki mitmete Soome firmade toetusel. Oma panuse andis ka Pärnu linn, kes eraldas selleks otstarbeks 500 €.

Samal teemal: