Tulles vastu linnakodanike soovidele on kodulehelt eemaldatud foorum ning külalisteraamat. Selline sõnum riputati täna rasvases kirjas Sindi linna kodulehele mitte tavaliste uudiste juurde vaid sinna, kus asuvad linna kohta käivad kõige olulisemad teated. Tekstil puudub viide, kes sellise otsuse langetas, kes olid nimeliselt ettepanekute tegijad linnakodanikud ning millega oma soovi põhjendati. Ega ometi kõik 4295 inimest, keda rida ülevalpool mainitakse?

Täna potsatas minu elektronposti hulka kiri, milles öeldi, et külalisteraamat sellisel kujul oli ehtne kloaak ja kaotanud igasuguse mõtte. Edasi ennustati järgmist sammu ja küsiti, milleks üldse Sindi linnal kodulehte. Tundub, et viimane meiliga saadud kiri sisaldab sisukat arvamust, millega võib arukat mõttearendust jätkata.

Tutvudes paljude kohalike omavalitsuste kodulehtedega, võib leida väga häid näiteid. Inimesed saavad küsida ja küsimused leiavad vastuse. Kodanikud tohivad avaldada arvamusi ja keegi ei pane sellepärast foorumit või tavalist kommentaariumi nurka kinni. Pole teada, kui palju kusagil tehakse tööd trükimusta mitte kannatavate tekstide eemaldamiseks, aga küllap tuleb seda teha kõikjal. Enda kogemustest tean seda, et teatud perioodil pidi rämpsposti kõrvaldama kümnete kaupa. Aastaga rändas siinses märkmikus üle 600 postituse prügikasti. Nüüd on mõistetud, et see leht pole koht, kus võetakse kõike vastu ja väga harva juhtub, et keegi üritab läbi lipsata.

Lisaks sellele peab iga interneti huligaani teadvuseni jõudma tõsine hoiatus, et kõigi ebasündsate sõnade eest võib postitajad seadusega kehtestatud korras vastutusele võtta. Olgu öeldud, et olenemata sellest kui algeline või tehniliselt ebatäiuslik veebileht ka pole, on selle taga piisavalt hea operaatorfirma server, mis võimaldab ilma suurema vaevata jõuda arvutini, mida on kuritegelikel eesmärkidel kasutatud. Väga raske on arvutikasutajal tõendada, et ta pole mingil kindlalt fikseeritud ajahetkel kodus või töökohal firma kontoris, vallamajas või kusagil mujal nimetatud arvutilt vääritut kirja teele lähetanud. Peale selle annavad interneti pätid ka mitmel muul viisil endast märku iga kord kui nad uut kirja kirjutavad või avalikus keskkonnas ringi liikudes oma suud paotavad.

Selliselt arutledes jätab Sindi Linnavalitsuse tegevus, mis ilmneb passiivses tegevusetuses, terve hulga küsimusi õhku rippuma. Pole selge, mis põhjusel on lubatud pika aja vältel nilbeid ütlemisi juriidiliste ja füüsiliste isikute aadressil. Võibolla oleks aidanud kasvõi üks näpuviibutus korrarikkuja suunas. Ilmselt pole seda üritatudki teha. Või ikkagi on? Siis oleks küll soovinud, et linnavalitsus kirjeldaks oma mehist võitlust interneti terroristidega, mis lõppes totaalse alistumisega. Teatavasti on alistumise hinnaks mõõdetud sõnavabaduse piiramine. Kui linnavalitsus ei tulnud toime lihtlabaste jõmpsikatega, siis on ta kindlalt põlvili juba väiksemagi häkkeri ees, kes üritaks nende kodulehe teabekeskkonda sisse murda. Seega võib eelpool tsiteeritud sarkastiline ennustus osutuda tõepoolest peatselt tõeks ja kodulehele ilmub teade, et suutmatuse tõttu kaabakate ees midagi ette võtta pole enam võimalik näiteks volikogu istungite protokolle lugeda ja tutvuda muude ametlike dokumentidega. Häkkerid tulevad ja muudavad suvalisel ajal tekste, mida ei suudeta kontrollida. Eriti kardetavad on selle juures nädalavahetused, kui keegi ei kontrolli, mida kodulehel tehakse.

Kuna kodulehe teatele pole lisatud piisaval hulgal selgitavat juttu, siis on eelpool kirjutatud mõtted vaid ühel oletusel kirjutatud. Kindlasti annab puudulikult edastatud informatsioon põhjendatud vabadust mitmesuguste arvamustega spekuleerimiseks, mida ei saa tõkestada ka Pärnumaa uudiste märkmiku kommentaariumis kui seda tehakse sündsuse piirides.

Linnakodanike mõtteid illustreeriv näide Wöhrmanni puiesteelt:

Vau! missugune operatiivsus :lol: Külalisteraamat ja foorum mõlemad eemaldatud "Linnaelanike soovidele vastu tulles"!!! Minu jaoks täielik de ja vou. Ma olen sellises ühiskonnas juba elanud, poleks kunagi uskunud, et see aeg meie linnas tagasi tuleb.

Täpsem info kui klikid siia.

Samal teemal: