Kuningboa peamine elukeskkond asub Lõuna-Ameerika vihmametsades, aga neid leidub ka mujal. Eile keset päeva aeglustasin järsult kiiret sammu Pärnus Akadeemia tänava maja ja Siinmaa WC vahel kulgeval jalgrajal. Kreemikas-pruunika mustri ja langenuid lehti meenutava kaitsevärvusega üle kahe meetri pikkune kuningboa oli end kenasti päikesepaistel välja sirutanud. Paar sammu eemal seisis üsna ükskõiksel moel väike Juss, nagu oleks oma koerakese õue jalutama toonud.

Loomulikust ettevaatlikkusest ja muidugi ka suurest teadmatusest küsisin kas madu on mürgine või kas liiga lähedal viibides võib ta teha mõne ootamatult kiire liigutuse? „Ei, kuningboa ei ole mürgine,“ vastas kõrval asuva hoone keldris asuva Mini Zoo omanik Peeter Põldsami 11-aastane poeg ja tõstis kartmatult mao enda õlgadele rippu. Laisalt kaelas kõlkuv madu on noormehega ühevanune. Enamasti on tema eluiga 20-30 aastat ja pikkus võib olla kuni 6 meetrit, kaal 30-50 kg. Suguküpseks saavad nad teisel või kolmandal eluaastal ja sünnitavad 20 kuni 60 eluspoega. Toiduks tarvitab kuningboa linde ja pisemaid imetajaid loomi – kõiki, keda on võimeline alla kugistama.

Kuigi tegemist pole mürkmaoga, peetakse teda ikkagi Lõuna-Ameerika džunglite hirmuäratavamaks isendiks, sest kuningboa surmab saaki kehakeerdudega, mässides end ohvri ümber nõnda, et iga hingetõmbe järel tõmbub silmus aina jõulisemalt pingule. Jõuliste pigistuste survel loom lämbub.

Küsisin Mini Žoo kitsastest ruumidest päikese paistele tulnud Peeter Põldsamilt, kas loomakesed pääsevad peatselt avaramatesse tingimustesse? „Hetkel on seis endiselt tume, linnavalitsusel pole ühtegi sobivat hoonet ega ruumi välja üürida,“ vastas peremees veidi väsinud toonil. „Varem kavandati Kooli tänavale ehitatava ökomaja esimene korrus anda täielikult Mini Žoo käsutusse, aga nüüd on sellest mõttest loobutud,“ ütles eluaeg roomajatege tegelev mees, kes ise sai plaanide muudatusest teada ajalehe vahendusel.