Sindi Linnaraamatukogus tunnustati rahvusvahelise raamatupäeva puhul neid lapsi, kes on aasta kestel laenutanud vähemalt 50 raamatut.

Raamatut avades avad Sa rohkem kui ukse
rändaja palvel, kes tulnud on tundmatut teed.
Raamatut avades iga südametukse
kostab kui koputus, enese lahti Sa teed.
rändaja palvel, kes tulnud on tundmatut teed.
Raamatut avades iga südametukse
kostab kui koputus, enese lahti Sa teed.

Mart Raud


Alates 1967. aastast peetakse Hans Christian Anderseni sünniaastapäeval, 2. aprillil, rahvusvahelist lasteraamatupäeva, mis on Rahvusvahelise Noorsookirjanduse Nõukogu (IBBY) ja selle rahvuslike sektsioonide poolt tähistatav sündmus. Möödunud aastal märkis Sindi Linnaraamatukogu kuulsa muinasjutuvestja sünnipäeva lugemisaasta puhul korraldatud võistujutustamise konkursiga „Jutustan nagu Andersen”, milles osalesid Sindi Gümnaasiumi 1.-12. klassi õpilased kolmes vanuseastmes. Käesoleval aastal otsustati algatada uus traditsioon ja korraldati esimene Sindi lasteraamatupäev.

Lasteraamatupäevale kutsuti 13 last. Kutsed saadeti nendele lastele, kes ise või väga pisikeste puhul ka nende vanemad on aasta kestel laenutanud vähemalt poolsada lasteraamatut. Olgu siinkohal nende tublide lugejate nimed ka nimetatud. Maria Ribul, Mirell Ribul, Merilin Haasma, Anna-Liisa Ats, Kairi Retpap, Merilyn Nõmm, Liisi Buht, Kertu Saagim, Lisett Akkaja, Grete Hartwich Kätlin Koplus, Raimo Madisson ja Gerda Niitvähi.

Raamatupäeva viisid läbi raamatukogu direktor Ene Michelis ja vanemraamatukoguhoidja Rita Raudsepp lasteosakonnast. Hakatuseks lugesid mõlemad töötajad väga huvitavalt värssidesse asetatud luuletusi lugemisest. Näiteks Leelo Tungal ütleb väga toredasti: „Poisist, kes on ulakas, ja / plikatirtsust saamatust / õige pea võib saada asja, / kui ta hoolib raamatust.“

Samuti leiab Erika Esop huvitavaid mõtteteri lugemise kohta: „Parmupaar piniseb, / vees ujub särg. / Minul on pooleli lugemisjärg.“ Vähem vaimukas pole ka laste- ja noorteraamatute autor Ira lember: „Suuri tähti ajalehest / leian mina üles. / Istun vaikselt isa süles, / omakeskis mehed. / Isal lugeda jääb vähem, / talle jätsin väiksed tähed.“

Ka Hans Christian Andersen astus oma loominguga Walt Disney ja Rita Raudseppa abil laste ette. Suurele ekraanile ilmus kõigile hästi tuttav „Inetu pardipoeg“, mida võib pidada mõneti kujundlikuks pildiks ka kirjaniku enda raskest saatusest eluteel. Lastele küll sellest ei räägitud, aga Rita Raudsepp jutustas olulisemad momendid valgel linal nähtu kohta lastele kenasti lahti ja sellisena ongi kurvana alanud, kuid ilusa lõpuga lugu lastele kõige paremini mõistetav.

Filmi vaatamise järel kinkis Ene Michelis kõigile kohale tulnud kutsutuile toreda raamatu. Pisematele on Heljo Mänd kirjutanud raamatu „Luiskelugu“, Kerli Altmart veidi suurematele „Makaagid ja majad“. Vastavalt eale läksidki raamatud õigetesse kätesse.

Järgnevalt muutus päeva tähistamine eriti põnevaks, sest lapsed said oma käte- ja loomeosavusega osaleda uue raamatu valmimisel. See on „Tublide lugejate raamat“, kuhu iga laps võis eraldi lehele joonistada või kirjutada seda, mida ise soovis. Nende endi juuresolekul köideti lehed kaante vahele ja nii valmiski Sindi esimese raamatupäeva raamat, millele võib järge hakata ootama igal aastal uuesti.

Ega sellega veel raamatupäev ei lõppenud. Kõige lõpuks tuli üks väga magus raamat päriselt ära süüa. Raamat ise oli valmistatud tordist ja selle sisse oli kirjutatud: „Raamatut avades avad sa rohkem kui ukse...“

Samal teemal: