Raul Sarandi:

23. veebruaril algusega kell 18.00 peavad Eestimaa noored sütitavaid kõnesid Rüütli platsil oleva monumendi trepil juba kolmandat aastat. Kõnedega esinevad mitte ainult Pärnu koolinoored. Tulla võivad kõik üle Eesti. Esimesel korral võeti teemaks „Kõne minu Eestile”. Eesti lipu 125. juubeli puhul valiti eelmise aasta teemaks „Sinimustvalge”. Seekord on noored ise pakkunud teemaks „Eesti sõda”.

Võistlejate arvuks on plaanitud 8-10 õpilast, et esinemistega enamvähem ühe tunni sisse ära mahtuda. Avalikul võistlusel ei saa väga rohkearvuliseks osavõtjate hulka paisutada, sest tänava tingimustes pole mõeldav liiga pikk talvises õhus viibimine. Kui tõepoolest peaks osavõtu soovijate arv kujunema oluliselt suuremaks, siis tuleb korraldada eelvoor, et valida lõppvooru kuni 10 parimat.

Kes selle ürituse taga tegelikult seisab või on neid koguni rohkem kui üks ja milliseid auhindasid jagatakse?

Raul Sarandi: Üritust organiseerib Pärnus loodud MTÜ Minu Eesti, mida ei või segi ajada erinevate sama nime all toimunud kampaaniatega. Kõnevõistlust toetavad Eesti Lipu Selts, Pärnu Linnavalitsus ning erakond Isamaa ja Res Publica Liit. Üks toetaja on veel. Eurosaadik Tunne Kelam on andnud lubaduse, et tema kantselei abil saab võistluse peavõitja reisi Brüsselisse.

Lisaks peaauhinnale on välja pandud esimesele kohale tulevale õpilasele suurem rahaline preemia. Teisele, kolmandale ja neljandale kohale jääjate jaoks pannakse välja väiksemad rahalised lohutusauhinnad. Suuruse määr on praegu veel lahtine, kuna see sõltub annetajate poolt kogutud summast.

Mida on öelda kuulama tulijatele?

Raul Sarandi: Loodame rohket osavõttu, pealtkuulajaid, lõkke ääres soojendajaid ja tõrvikute hoidjaid. Ootame kõiki kuulama, kellele on tähtis eesti keel ja meelsus. Samuti ootame ajakirjanikke ja erinevaid väljaandeid, kes seni ei ole olnud eriti varmad sündmust kajastama ning huvitavamaid mõtteid tsiteerima. Peale võistluse lõppu toimub tavapärane iseseisvusmanifesti ettelugemine, mida seekord teeb Pärnu  Endla näitleja Seppo Seeman.