Esmaspäeval endises postimajas ilma eelreklaami ja suurema jututa linlastele avatud uksest astuvad uudistavalt sisse kõik, kes juba pikemat aega uue kohviku valmimist oodanud. Üllatusena saadakse teada, et majas ei pakuta üksnes tugevat kehakinnitust, kvaliteetset kohvi ja kondiitritooteid. Suures majas on piisavalt põrandapinda, et küpsetada ka leiba ja saia. Samuti pole kondiitri valik mujalt sissetoodud, vaid valmib sama katuse all.

Perefirma Krull OÜ loomise raskustega otsustasid oma jõudu proovida Urmas Varris ja Kadri Kärg-Varris, kes aasta eest mitmeid kuid rentijat oodanud hoone rendile võtsid. „Sõitsime siit mööda ja mõtlesime kui vahva oleks siin soojas ruumis lauas istuda ja läbi suurte akende kõrgeid lumehangesid nautida – nii me võtsimegi juba järgmisel päeval maja omanikuga ühendust, et kaubaks käed lüüa,“ meenutab särapalgeline Kadri katsumuste rohkete tööde algust, mis viimaks soovitud sihile viimas.

2006. aastal valminud nüüdisaegses stiilis maja kohvikusaal on sisustatud tahtlikult pisut kulunud ilmega kujundatud „antiigiga“, mis viib märkamatult külalise mõtted kuhugile Sindi asutamise algusaastatesse. Esimese asjana tunnen huvi kohviku nime saamise vastu. Selgub, et Sindis esimesest kuni viimase klassini õppinud Kadri pidas oluliseks nimekujundis meenutada 1834. aastal Lüübekist Sinti saabunud esimest õpetajat, kes hakkas 73 õpilasele kooliharidust jagama. Selgitust kuulates tabasin end mõttelt, et kohvikukultuuri tähtsustamine võrdväärselt harituse, hariduse ja selle levitaja nimega polegi teineteisest kauged mõisted. Võibolla isegi väga lähedaselt üksteisega põimuvad.

Mõttele leidsin kinnitust kohe, kui lauale asetati Julius Meinl tähistusega tassi valatud kohv, mille valmistamise retsept kuulub samale firmale. Kohvikukultuuri alustalaks on kahtlemata kohv - väga hea kohv! Julius Meinl on Viini kohvisortidest kõige tuntum ja Euroopas vanim kohvi kaubamärk, mille 150-aastane ajalugu on selle kvaliteedist teinud lausa legendi. Parimatest Lääne-Aafrika, Keenia, Etioopia, Ladina- ja Kesk-Ameerika, Brasiilia, India, Paapua Uus-Guinea istandustest valitud kohvioad on need, mis oma ületamatu kvaliteediga ajaproovile vastu pidanud ja iseloomustavad maitsvat kohvi nüüd ka Krulli kohvikus.

Taset soovib perefirma ka ise luua. Kohvi kõrvale pakutud tordiviilgi oli eripärane sellepoolest, et tänapäeval valdavalt eelistatud vispi asemel kasutatakse ehtsat vahukoort. Kohviku juhataja Ralf Ramot ütleb, et sellise toote valmistamisega tuleb arvestada lühema realiseerimisajaga, mis on ainult 6 tundi. Leivad valmivad naturaalsel kääritusel ilma jahuparandajate või säilitusaineteta. „Lisaks leivale valmistame ka kõike muud: torte, kringleid, küpsiseid, saiu, kukleid. Kuklite valmistamiseks on spetsiaalne kuuekümnendatest pärit kuklipress,“ räägib Urmas. „Tahame edaspidi kasvatada ise mõningaid maitsetaimi. Samuti kavatseme teha Sindi rahvaga tihedat koostööd ja osta kokku koduaias kasvatatud juur- ja puuvilju, miks mitte ka metsasaaduseid,“ jätkab Kadri.

Alguses asub tööle viis või kuus inimest, kellest enamik on Sindist. Olenevalt töötajate valikust võib juhtuda, et tööd saavadki kõik Sindi inimesed, aga palju oleneb siiski valitava töötaja varajasematest kogemustest ja erialasest ettevalmistusest.

Esialgul hakkab kohvik olema avatud kaheksast seitsmeni ja nädalavahetusel kümnest kaheksani. „Edaspidi võiksime lahtioleku aega ka pikendada, kasvõi 24 tunnile,“ naerab Kadri. „Lahtioleku ajad paneb paika siiski külastatavus, kindlasti ei taha me sellest kohast teha kõrtsi, vaid säilitada head mainet,“ kinnitavad Urmas ja Kadri ühest suust. Loomulikult saab tellida laudasid ette sünnipäevade ja muude tähtpäevade tähistamiseks, samuti saab tellida kringleid ja torte.

Kohvikust väljudes vaatasin pead kuklasse tõstes taas suurele risttahukale, millele kirjutatud Krulli kovik ja mõtlesin uuesti sellele, et haritud rahvas on linnale kahtlematult väärtuslik vara ja mainekas kohvikukultuur teeb linnale samavõrd nime kui hea seltsielu, kultuuritegevus või kõva üldharidusliku koolikursuse omandamine. Selles plaanis asub Krull kenasti koolimaja, seltsimaja, muuseumi ja kaubanduskeskuse teede ristumispunktis ja kõigil sealt tulevatel või sinna minevatel inimestel võib olla põhjust peatuda Sindi linna mainet kujundavas kenas kohvikus.

Samal teemal: