Segarahvatantsurühma Kuu esinemine Tallinnas Raekoja platsil

Kui Leino Einer eile poole viie paiku Tallinnas Raekoja platsile püstitatud lavalt kõnelema hakkas ja juhuslikud möödujad hoolimatult silmi taevasse tõstsid, näis lausvihma kohene lõppemine jäävat üsna lootusetuks soovmõtteks. Vihma oli vahelduva rohkusega sadanud juba terve tunni ja keegi enam selle lõppu nagu ei uskunudki.

Võimenduse vahendusel läbi vihmapladina kõmisenud hääl peatas mõne üksiku niigi märjaks ligunenud jalutaja, aga järgmiste minutite ilmamuutusest teateid siiski ei antud. Selle asemel selgitas päevajuht, et Tallinn polevatki kogu Eestimaa ja selle kinnituseks on tulnud pealinna esinema lõunapoolsed taidlejad.

Eelmisel nädalavahetusel tuldi pealinna Ava Lavale Lääne-Eestist, nüüd Lõuna-Eestist. Ilmakaarte järgi jääb Pärnumaa parajasti kuhugile mõlema vahele nõnda, et sobib nii läänlaste kui lõunamaalastega hästi ühte punti. Iseäranis veel siis, kui Paikuse valda ja Sindi linna esindaval Kuu rahvatantsu ansambli lustilisel rahval lasub vastutusrikas ülesanne hetkega taevas pilvituks keerutada. Kuu kõikvõimalike korralduslike küsimustega tegelev Ege Kukk rääkis, et möödunud pühapäeval samal laval esinemine läinud vaatajatele sedavõrd hästi peale mistõttu kutsutudki selle nädala laupäevaks uuesti tantsima.

Et neid nii kiiresti tagasi kutsuti, pole midagi imestamisväärset. Nende endi enda kohta jutustatud jutt peab vett ja on sulatõsi. „Kuu tantsib hetked jäävaks - meie kuukiired lustitavad ja tantsitavad inimesi tähtpäevadel õdusal talveõhtul, kevadises päiksekullas, suvises kasteheinases ning sügise nostalgias,“ on tantsijad kõnelnud. Kummalisel kombel olen juba korduvalt täheldanud hämmastavat anomaaliat, et mitte üksnes kodukohas esinedes, vaid ka väljapool tantsides keerutavad naiste laiad seelikud tantsuplatsilt pilved eemale.

Lasin ennastki Kuu segarühma paaride vigurliikumistest tundeelamuslikult kaasa vedada ja tabasin ennast taas Doris Kareva sõnade kütkest:
Luule on keele tants
Tants on keha luule
Keha on keel,
Mida kõneleb kõiksus.
Kuule, tunneta ja näe.

Kuu segarühmale õpetab koreograafiat Kardo Ojassalu.

*

Samal teemal: