Skulptorite tööde paremusjärjestuse reastasid vaatajad, kes tegid kriipsu vastava nime juurde suurel tahvlil. Ülekaalukalt kõige rohkem kriipse kogus Rait Pärg, kelle töö nimetus on „Jää näkk“. See töö pälvis ka Pärnu Linnavalitsuse eripreemia. Rait Pärg leidis, et tegelikult võiks töö viimistlemist veelgi jätkata. Samas leidis, et eks ilmataat jätkab nagunii jääpinna voolimist, kuni lõpuks selle täiesti nähtamatuks muudab. „Minu töö nimetus „Jää näkk“ on kahemõtteline: esiteks on ta jääst näkk ja teiseks, noh ’jää alles’, ’jää kestma’...,“ selgitas ta oma töö sõnumit ja rääkis sellest, et jää näki tegemise mitmed asjaolud langesid kokku. „Üks asi oli selles, et ma käisin kuu alguses Helsinki Korkeasaari "Art meet Ice" jääfestivalil, kus teemaks oli merede tulevik ja teha tuli kaks skulptuuri,“ selgitas Kallau, kes valmistas seal tööd „Mees kalaga“ ning „Merihobu ja naine“. Ühelt festivalilt teisele tulles leidis ta, et näkineid on samuti merest, kus natuke on inimest ja natuke looma. Teise põhjuse näki kasuks leidis ta Jääfestivali reklaamlehega tutvudes, millelt otsustas pisut spikerdada.

Möödujad peatuvad, et vaadata ja hinnata

Jäneda skulptor Raivo Perandi kogus külastajatelt veidi vähem punkte. Ta ütles, et Pärnusse tulles olnud tal kindel mõte valmistada näkineid, mis mereäärse Pärnuga hästi sobib, aga seniks kuni ta saagidega remondis käis, oli Rait Pärg juba alustanud näki voolimist. Siis võttiski ta ette kassi. Mõtte oli ta leidnud juba varem vanast vene joonisfilmist „Kass Leopold“. Ta arvas, et ka kass sobib kassi aastal väga hästi Pärnusse.

„Kahjuks gripilaine röövis meilt Riia skulptori Kristaps Gulbise,“ ütles valminud jääskulptuure avades Üllar Kallau, kes oli sunnitud sellpärast ise lätlast asendama. Üllar Kallu „Avatud puu“ valmistamise mõte kujunes sellest, et Pärnus on puude temaatika mitmel põhjusel tekitanud elavat arutlusainet ja muutunud väga inimkeskseks. Nüüd soovitas ta inimestel astuda jääst valminud puu sisemusse ja mõtiskleda puu enda seisukohast. Üllar Kallau süütas skulptuuri sisemuses tulenööri. Jääseina ja tule vahele jäi veel parasjagu sedavõrd ruumi, et ka kogukamat kasvu inimesed mahtusid „puu sisemusse“ end soojendama.

Üllar Kallau tänas sündmuse peakorraldajana jääskulptuurisümpoosioni “Icicle 2011” toimumise toetajaid Pärnu Linnavalitsust, Stihl sõsarfirmat OÜ Gutbrandi, Pärnu Jahtklubi, Pärnu Bluesi Klubi ja teisi pöidla hoidjaid. Veel rääkis Kallau sellest, kuidas eile õhtul oli ootamatult talle helistanud keegi mees, keda ta varem ei tundnud ja pakkus kahele paremaks osutuvale skulptorile auhinnaks puidust toole, üks väiksem, teine suurem. Tema nimi on Ants Link, kellel on Treimanis valmistatud palju puidust mööblit. Nii istuski kogukamat kasvu Rait Pärg suuremale toolile ja veidi väiksema ümbermõõduga Raivo Pert pisemale toolile. Üllar Kallau pidi aga leppima seismisega kahe istuva sõbra taga. Tegelikult tõele au andes on kõik kolm skulptorit teinud ära võrdväärselt hea töö ja vaatajate pool antud eelistused olid ikkagi väga juhuslikku laadi subjektiivsed hinnangud, mis mõne teistsuguse žürii hinnangul võiks anda hoopis isemoodi järjestusega tulemuse.

Samal teemal: