Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.saadab Euroopa põllumajandusvolinikule raamatu "Pääsukese Eestimaa"
Jaanus Konovait; Sõnumiga Brüsselisse: võrdsed tingimused kõigile

Esimest vahetust Belarusi roolis Brüsseli poole teed alustanud Jaanus Konovait sai põllumajandusministrilt kaasa raamatu „Pääsukese Eestimaa“, mis peab jõudma Euroopa põllumajandusvoliniku kätte.

AS Metsaküla naised jagavad pealinlastele tasuta piima

Peamiselt Põllumeeste Keskliidu ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja korraldusel täna keskpäeval pikale teekonnale Brüsselisse lähetatud 27 aasta vanust MTZ-80 oli tulnud koos paljude teistega ära saatma ka põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Minister soovib, et solidaarsus, mida Eesti on kõikjal ja kõiges pidevalt üles näidanud, laieneks ka põllumajandusele. „Ministrina ja poliitikuna tegelikult mulle ei meeldi meeleavaldused tänavatel. Ma arvan, et alati on mõistlikum küsimusi lahendada läbirääkimistel ja saavutada kabinettides kokkuleppeid,“ ütles Helir-Valdor Seeder. „Meeleavaldustega on tihti nii, et täna inimesed, homme traktorid ja ülehomme tankid. See ei ole konstruktiivne jätkusuutlik lahendus,“ arutles kogemustega poliitik, kelle nägemuses peavad lahendused tulema ikkagi läbirääkimiste teel.

Selle kinnituseks hoidis ta käes raamatut „Pääsukese Eestimaa“. Eesti looduslikku ilu, inimest ja tema tegevust tutvustavad aerofotod on jäädvustatud helikopteri või lennuki madallennult. „See raamat on mõeldud Euroopa põllumajandusvolinikule ja Euroopa komisjonile, et anda ülevaade rohelisest Eestimaast, kus on muuhulgas näha ka üks osa riigi põllumajanduse kasutamata potentsiaalist. Me teame, milline on Hollandi, Taani, Belgia loodus. Seal ei olegi vabal metsikul loodusel kohta. Iga meeter on põllumajanduse jaoks üles haritud. Meil on loodust piisavalt ja põllumajandusmaad söötis,“ selgitas Seeder ja soovitas arvestada liikmesriikide erinevustega. „Võrdne kohtlemine on ka erisustega arvestamine!“ Nende sõnadega pistis minister raamatu kotikesse ja ulatas selle esimest vahetust sõitu alustava Sürgavere Põllumajandusühistu traktoristi Jaanus Konovaiti kätte. „Saadan traktoriga kaasa selle raamatu, mis võimaldab volinikul kabineti vaikuses asjasse rahulikult süveneda ja seejärel ka õiglased otsused vastu võtta.“

Tuumakaid sõnu ütlesid ka Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus, Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm, Euroopa parlamendi saadik Ivari Padar, Läti Põllumajandusühistute Assotsiatsiooni juhatuse liige Uldis Krievars ja teised Läti sõbrad. Lätlased seadsid traktorigi valmis, et Balti riikide ühine ettevõtmine korda läheks.

Samal teemal: