Algatusrühma „Sindi pais“ pressiesindaja Hans Soll saatis Maaleht.ee Pärnumaa uudistele teate, milles selgitab kokkuvõtlikult protestimiitingu korraldamise põhjust.

Maves AS Inseneribüroo ja Urmas Nugin OÜ 2006. a. uuringute kohaselt on igaaastane Sindi paisuga tekitatud kahju kalavarudele umbkaudu 37 miljonit krooni, sealhulgas vimmavarudele 10 miljonit, lõhele ja meriforellile 14-140 miljonit. Teisi kalaliike pole siin arvestatudki.

Kui 37 miljoni krooni suurune aasta kogukahjum korrutada 8,5 aastaga, mil Raju on olnud paisu omanik, siis saame 315 miljonit krooni. Kahju ületab 5 korda isegi Raju küsitud üüratu müügihinna, mis on 59 miljonit. Seejuures Raju ise maksis paisu eest AS Qualitexile 3 miljonit krooni. Et 8,5 aastat elektrienergia tootmist ei toimunud, on omaniku ja Keskkonnaministeeriumi pidevate vaidluste ja kohtu kaudu asjade ajamise tulem. Saamata jäänud 68-85 miljonit KW/h elektrienergiat ja selle eest 45-60 miljonit krooni teenimata jäänud raha on kahe osapoole kahjum, millest poole, ca 22,5-30 miljonit krooni võiks lugeda AS Raju kahjumiks ja selle võiks 315 miljonist maha arvata.

AS Raju võlg veeressursi ebaõige kasutamise näol oleks ikkagi suurusjärgus 280-300 miljonit krooni. Seega, küsida paisu eest riigilt 59 miljonit krooni, on täiesti kohatu ja arusaamatu!

Siit tulenebki meie välikohtu otsuse olulisemaid punkte, mõista hukka selline õõvastava hinna küsimine.

Kohtuotsuse teine sama tähtis punkt on suunatud Keskkonnaministeeriumile. Paisu mahavõtmise nõue tugineb nii NIRAS 2000. a. uuringute järeldusele kui ka MAVES uuringute lõppraportile, kus 8st võimaliku kalatee variandist tõuseb jõuliselt ja vääramatult kõikides aspektides esikohale paisu lammutamise eelistus.

Samal teemal: