Õlgedest lae- ja lauakaunistused

Endine Taali Põhikooli kunsti- ja käsitööõpetaja Silvia Pärn on tõeline võlur, kes seegi kord looduslikke materjale tarvitades valmistanud imepäraseid ehteid ja loomingu aegsasti enne õpihimuliste noorte naiste saabumist Sindi Muuseumi vitriinidele vaatamiseks välja pannud. Jõulukellad punus ta kaera õlgedest, mis jätavad kuldse mulje. Kaheksanurkne põimik on tehtud nisu õlgedest, järgmisena võtab ta näppude vahele õhuliselt peenekoelise ruudukujulise põimiku, mis on valmistatud rohelise kaera õlgedest. Selle igast nurgast väljub veel neli väiksemat ruudukest, mille keskpunkt on värvitud punaseks. „Õled tuleb koguda enne juulit, et säiliks kuldne läige,“ selgitab Silvia Pärn, kes ka pärast vana kooli likvideerimist jätkab innukalt käsitöökunsti paljude salapäraste võimaluste ja oskuste edasi andmist neile kellel selle vastu huvi olemas.

Selleks, et asuda suuremale hulgale inimestele paremini kättesaadavas kohas, avas Pulli Külamaja oktoobri alguses Sindi Konsumi kaubanduskeskuses koguni oma ruumi, et igal nädalal esmaspäevast neljapäevani kella 14.00-17.00 õpetada huvilistele kipsist ja õlgedest ehete ja kaunistuste valmistamist. Huvitavat tegevust märgatigi kaugemalt ja LCE Pärnu klubi liige Birgit Perv võttis ühenduse naiste jaoks mõeldud õppepäeva korraldamise enda ülesandeks.

Ladies Circle Eesti 2011-2012 hooaja president ja Pärnu klubi asutaja Ülla Vuorio tutvustab lühidalt ülemaailmset aktiivsete noorte naiste klubilise tegevuse liikumist, mille märksõnaks on sõprus ja abivalmidus. Liikmeskonda kuuluvad 18- kuni 45-aastased naisterahvad. 14-aasta vanuses Pärnu klubis tegutseb 15 hakkajat naist. Eestis on hetkel 84 liikmega 8 klubi. Maailma 36 riigis aga 797 klubi ca 10 700 liikmega. Motost lähtuvalt on organisatsiooni liikumise ja klubide tegevuse eesmärgiks liikmete isiklik areng, noorte naiste rahvusvaheline suhtlus ja positiivsete muudatuste elluviimine ühiskonnas. „Laiendame klubi liikmete silmaringi, julgustame neid oma igapäevaste tegemiste ettevõtmistes. Lisaks sellele tegeleme mitmesuguse heategevusega,“ räägib Ülla Vuorio, kes ise on praegu koduperenaine ja leiab seepärast rohkem aega pühenduda ühiskondlikule tegevusele. „Praegu on valitud kahe aastase projektina heategevuseks Pärnu Shalomi lastemaja. Varem oleme Tallinna Lastehaiglat toetanud, Tartus puuetega laste laagrit korraldanud ja mitmeid muid ettevõtmisi toimetanud.“

Ka käsitöö õpitoas osalemine pole üksnes enda silmaringi laiendamine vaid annab võimaluse omandatud oskusi jõuluajal teistelegi edasi viia. Muuseumi ruumis võtavad pika laua taga kohad sisse õpihuvilised Tallinnast, Viljandist ja Pärnust, kelle hulgas on ka endisi ja tulevasi Sindi elanikke. Pereema Marie Saks on võtnud kaasa ka oma tütred. Maire seisab põnevas ootuses laua taga, aga Margareth silmitseb avaral pilgul lage tillukeses korvis, millega ema pisitütre ühes võttis. „Elame praegu veel Paikusel, aga varsti asume Sinti elama,“ kõneleb LC Pärnu klubi liige, kellest võiks olla abi ka väikelinnas osakonna avamiseks, sest peres kasvab veel kaks kindlalt LCE tegevust toetavat liiget...

Paari tunniga valmivad osavate näppude vahel õlgedest jäälill ja pärl. Näputööd õppides ollakse endast vaimustuses, et juba esimesel katsel kõik nii suurepäraselt õnnestub. Õlgedest kaunite ehete valmistamine eeldab üsna kannatlikke ja osavaid näppe, aga see-eest jääb üheks korraks poodlemine kingituste otsimiseks ära kuna saab ka väga lihtsate vahenditega midagi täiesti iseseisvalt ära teha. Silvia Pärn ei ole kiitusega kitsi ja ei varja üllatust, et saab nii virkasid õpilasi juhendada. Esimesed tööd võetakse kaasa ja neid muuseumis rohkem ei näe.

Lohutuseks neile, kes asja vastu täiendavat huvi tunnevad, saavad kolmapäeval kell 12.00 Sindi Muuseumis avataval näitusel näha Silvia Pärna loodud õlgedest ehteid. Seegi on osake välja hõigatud Eesti ehte aastast 2011.

Samal teemal: