Käime koos

Liikumisaastale pühendatud tervisekõnnisari „Käime koos“ jõudis täna viiendat korda Pärnusse. Kogunemine, registreerimine, virgutusvõimlemine või lihtsalt tantsimine algas Raeküla terviseraja lähtepaigas juba tund enne keskpäevast starti.

Kõnni ja sära, parim lasteaed - Sindi Lasteaed; leidlikumad sallid, kaelaehted

„Käime koos“ sarja korraldab Eesti spordiselts Kalev, Pärnu etapi korraldajad on kuurordigalerii Central ja Eesti Huvialaagentuur. Senised Pärnu etapid tutvustasid kuurorti, kulgedes linna erinevatel radadel. Viimane etapp jõudis aga linna serva Raeküla terviserajale, näidates kuurordi juurde kuuluvat looduskeskkonda, häid ja eriilmelisi sportimisvõimalusi looduses. Alates aprillist on läbi viidud neli etappi, tänane kepikõnni etapp oli viies.

„„Kõnnime Pärnus“ sarjaga soovime taas elu sisse puhuda kunagisele populaarsele Sirje Sooviku eestvedamisel toimunud kepikõnnisarjale. Oktoobrikuine etapp on tavapäraselt olnud kostüümides ja seetõttu kutsusime osalejaid üles oma spordiriietusele lisama põnevat salli,“ ütles Piret Hallik-Sass. Rahvaspordi harrastajad olid leidlikud. Kellel oli kaelas õuntest ja teistest puuviljadest valmistatud ehe, kellel pruutneitsile iseloomulik kaelaside, nagu asutaks end otse peale kepikõndi altari ette astuma jne.

Eelnevalt registreerunuid ootasid uudsed reguleeritavad kõnnikepid, sest kepikõnnipäeva korraldatakse koostöös Eesti firmaga Iluum, kes toodab uudseid HECT süsteemiga kõnnikeppe. Kepid on pikkuse järgi reguleeritavad, tagavad õige tehnika ja annavad ühtlase koormuse eri lihastele. Uudseid reguleeritavaid kõnnikeppe jätkus esimesele sajale eelregistreerunule. Iga eelregistreerunud osaleja sai numbri ja turgutuseks Farmi Jänks kohukese. Lisaks sellele oli kohale toodud suure korviga sügisõunu.

Kõndijaid tuli tervitama ja innustama Pärnu abilinnapea Jane Mets, keda vanemad spordisõbrad mäletavad eduka kümnevõistlejana. Tema eelistuseks olid 400 ja 800 meetri jooksud, milles saavutas väga häid tulemusi. Aga alates esimesest klassist tegi ta viis aastat ujumist. Täna ütles Mets, et tegelikult on kepikõnd tema jaoks raskemgi, kui jooksmine.

Kõigil soovijatel oli võimalus lasta ka tervist kontrollida.

Et keegi poleks saanud ilma eelsoojenduseta kepikõnnile minna, selle eest kandis hoolt Sirje Soovik. Lisaks kepikõnni tehnika õpetusele kutsus ta rahvast ka lõbusalt tantsima ja niisama kepsutama. Soovik ise läks teele viimaste seas ja läbis 7 kilomeetri pikkuse raja. Teekonnal abistas ta keppide reguleerimisega ja andis juhendeid õigete võtete kasutamiseks. Kui märkas, et kellegi kepid ei liigu päris õigesti, siis hüüdis ta seljatagant vastavalt osaleja numbrile ja andis täiendavaid nõuandeid. Ankrumehena alustades ja pikimat ringi läbides polnud ta siiski mitte viimaste saabujate seas. Imetlusväärne jaks: abistada, selgitada, jälle peatuda ja siis uuesti eesminejatest mööduda...

Metsaradadel läbiti vastavalt eale ja vastupidavusele kas 3, 5 või 7 kilomeetri pikkune tee. Kõnnile võis endid kirja panna nii perekonniti kui ka asutuste, ettevõtete, koolide, lasteaedade võistkondadena. Eelregistreerunud perede vahel loositi välja 2 paari pikkuse järgi reguleeritavaid Iluum kõnnikeppe. Aktiivsemaid osalejaid ootas rikkalik auhinnalaud, kuhu panustasid Iluum, ETC Kodu, Leibur, spordiselts Kalev, Cha tee, galerii Central ja paljud teised rahvaspordi sõbrad.

Osavõtjate rohkuselt tõsteti esile ja anti auhind Sindi Lasteaiale, Pärnu Täiskasvanute Gümnaasiumile ja majutusasutusele Laine. Võitjatele mängis Tiina Lillepalu, kes saatis osalejaid akordionimänguga teele ja oli sadakond meetrit enne finišit kõndijaid hoogsate rütmidega ergutamas.

Tiina Lillepalu

Samal teemal: