Täna kella kolme ajal Pärnu Jahtklubi õuele jõudes kohtasin esimesena Üllar Kallaud, kes toimetas suure lumelabidaga koguka lumekuhja kallal. Uudistasin, mida ta teeb. Üllar ütles, et Kihnu Virvel tuleb järgmisel laupäeval sünnipäev. Kuna ta ise seekord ei saa peost osa võtta, siis otsustas voolida lumest Virve kuju. Lumeskulptuur valmib jahtklubi hoone selle nurga kohale, kuhu Pärnu Rotary Klubi kavandab paigutada Tauno Kangro poolt loodava Enn Uuetoa ehk Kihnu Jõnni skulptuuri. Üllar usub, et mai kuuks, mil Pärnu mereväravas mälestusmärk tahetakse avada, on ajutine lumeskulptuur jäljetult kadunud ja nii ei sega tema tänane ettevõtmine püsivama materjaliga tegutsemist.

Samal ajal, kui ma vaatasin üsna algusjärgus oleva Üllari loometööd, oli Rait Pärg juba tööd lõpetamas. Päris täpset nimetust ei osanudki ta suurele mehe peale anda, aga nimetustena pakkus ta „külmameest“, „meest lumes“ ja arvas, et pea sarnaneb pisut ka Leninile. Raiti naabritena ehitasid lumevallile treppe keegi pärnulanna koos oma pojaga ja selle ees oli juba varem valminud huvitav skulptuur, mille autor oli ammu lahkunud ning valminud teos kattunud õhulise lumekorraga.

Neljandana soovisin jõudu Ruhnu sadamavahile, kelle kodanikunimi on Priit Kapsta. Rait ja Priit on omavahel koolivennad, kes lõpetasid üheaegselt 30 aastat tagasi Tartu Kunstikooli. Priit oli samaaegselt Raitiga lõpetamas huvitavat kompositsiooni kalast, kes on pärani lõugadega pudelit haaramas. Selgituseks ütles autor juurde, et sinna see pudelipost kaob...

Selle kõrval kaevas pisikese kopaga lund Lääne-Virumaalt pärit Jäneda mees Raivo Perandi. Tema juhendamisel valminud tunneliga kindlustusrajatis oli samuti valmimisjärgus ja Raivo puhastas ehitiste vahelist ruumi liigsest lumest.

Üllari kõrval olid valminud veel mõned väikesed kelgurennid ja ega rohkem ehitisi ei märganudki. Üllari sõnul polevat neil olnudki plaanis teab kui suurt massisündmust korraldada, aga pisut rohkem osavõtjaid oleks siiski soovitud näha. Arvati, et inimesed istusid telerite taga ja eelistasid samal ajal jälgida hoopiski Otepää MK-etapil osalevate Eesti suusatajate esimese võistluspäeva sõite.Ja kuigi oodati Andrus Veerpalu võitu, oli ka 5. koht tubli tegu!

Rait Pärg ütles, et järgmised skulptuurid valmivad jääst ja lumest Pärnus peetava jääfestivali ajal Lasteparki ja Üllar Kallau sõnul valmistusid nad tänase ettevõtmisega eelseisvaks festivaliks.