Täna toimus Sindi Seltsimajas maakondlik vene keele päev. Vene gümnaasiumi kõrval osalesid ka paljud riigi keeles töötavad koolid. Vene keele päevi on peetud juba kuuel aastal. Tavaks muutunud päeva on korraldatud kolmel korral Sindi Gümnaasiumis, koos tänase üritusega kaks korda ka Sindi Seltsimajas ja ühel korral Audru Gümnaasiumis.
Vene keele päeva korraldamise eesmärgiks on eelkõige hea tava jätkamine, mille käigus suurendatakse huvi vene keele ja kultuuri vastu. Ettevõtmise peamine eestvedaja on Sindi Gümnaasiumi õpetaja Tatjana Grigorjeva, kes juhatab ka Pärnu maakonna vene keele ainesektsiooni tööd. Seda tänuväärset tööd toetab Pärnu Omavalitsuste Liit. Tavaliselt võtab sellest päevast osa väga suur hulk koole. Kahjuks käesoleva aasta haiguspuhangud jätsid osavõtvate koolide arvu väiksemaks.
Pika eeskava juhatas sisse tantsukollektiiv „Колечко“, mida juhendab Jelena Vaganova. Tantsiti vene rahvatantsu „На завалинке“. Pärnu Vene Gümnaasiumi õpilase esitatud laul „Бармалей“ pani vene keele kohe alguses eriliselt kõlama ja teenis ära võimsa aplausi ning vilekoori. Tema juhendaja on Jelena Kuvšinova. Häädemeeste Keskkooli 12. klassi õpilased esinesid vapustavalt hästi lauludega „ Песня о друге“ ja „Город детства“ (‚laul sõpradest’ ja ‚lapsepõlve linn’). Õpetaja on Ene Talts. Päris maruliseks pööras kuulajate kaasaelamise Sindi Gümnaasiumi õpilaste lavale tulemine. Lava keskel jäi seisma 9. klassi õpilane Merilyn Ollep, kes laulis kõikjal hästi tuntud Kalinkat („Калинка“). Teine teiselt poolt lava kardinate vahelt sammusid lavale 10. klassi tantsupoisid Andres Vaet ja Peep Miil, kellel olid roosid huulte vahel.

Usutavasti jäi ka vene hingega publik väga rahule. Üllatuse valmistas Metsapoole põhikooli tubli neiu Helen Saar, kes tuli täiesti iseseisvalt tantsima, sest tahtis väga esineda. Paikuse põhikooli esituses kõlas laul „Helesinine vagun“. Järgnevalt kõlas Aram Hatšaturjani loomingust „Город, которого нет“ (‚linn, mida pole’) Vene Gümnaasiumilt. Väga tublid olid Pärnu-Jaagupi 11. ja 12. klassi õpilased, kes esitasid omapärase etenduse „О чём мы думаем на уроке“ (‚millest me mõtleme tunnis’). Nende õpetajad on Elle Redlich ja Aili Vunk. Uuesti oli laval tantsukollektiiv „Колечко“ mustlastantsuga „Цыганский“. Surju põhikool esitas originaalse popurii lastelauludest. Juhendaja on õpetaja Irina Oad. Pärnu Vene Gümnaasiumi 12. klass esitas Anton Kuvõšinovi muusikalise seade „ Песня „О далёкой Родине“ filmist „Seitseteist kevadist hetke”, millele järgnesid 12. klassi poiste trio ja 7.-8. klassi poiste ansambel „Добры молодцы“ Kenasti said hakkama Sindi Gümnaasiumi laulutähed Marilyn Ollep ja Hanna Kivila viimase suure sõja möllus sündinud lauluga „Катюша“. Seejärel esines Vene Gümnaasiumi shõu-punt „Päikese lapsed“. Kontsertkava lõpetas sama tantsukollektiiv, kes alustaski. „Колечко“ esitatud vene tants „Плясовая“ oli igati hea valik lõpetuseks.

Ürituse peakorraldaja Tatjana on siiralt tänulik iga osavõtja eest. Ta imetleb Pärnu Vene Gümnaasiumi lauljate juhendaja Jelena Kuvšinova, klaverisaatja Anna Altižova ja Tahtsukollektivi „Koletško“ juhedaja Jelena Vaganova
entusiasmi.
Tatjana on avala vene hingega ja soovib, et kõigi nimed oleksid tänutäheks nimetatud, sest ilma paljude ühiskondlikus korras kaasalööjate abita poleks ta suutnud üksinda üritust läbi viia. „Kindlasti suured tänud kõikidele: nii esinejatele kui vaatajatele, koolijuhtkondale, kes võimaldasid õpilaste kohale jõudmist ja õpetajatele kes tulid,” oli Tatjana sügavalt õnnelik ja jätkas seltsimaja töötajate Priidu ning Riina nimetamisega ega unustanud tänamast 10. klassis õppivat Kardo Kase’t muusikapuldist.
„Tänud abilistele: Eveli Iloste, Ruta Lindret, Viktoria Januškevitš, Liis Madisson, Shandy Sikk, Aleks Rjabtsov, Madis Lohu, kes olid ametis riietehoius, lauakatmisel ja muus, ainult mind palun mitte fotol jäädvustada,” jääb Tatjana viimases asjas endiselt järelandmatult tõrksaks, sest leiab, et pole midagi rohkem teinud kui iseenesest mõistetavaks peab.
Väikeses saalis torti ja kringlit süües tutvuti lähemalt omavahel, võeti vastu tänukirju ja tunti end lihtsalt hästi.

Siin on Tatjana poolt saadetud täiendavad fotod, mis annavad läbilõike kõigist esinejatest: