Jaan Tõnissoni mälestamine 3. juulil Tartus, fotode autor  Peeter Talvar
Anna Haava 7

3. juulil 1941 mõrvas NKVD Tallinnas endised riigivanemad Friedrich Karl Akeli, Jaan Teemanti ja arvatavasti ka Jaan Tõnissoni. On saanud tavaks, et iga aasta 3. juulil kogunetakse MTÜ Konstantin Pätsi Muuseumi algatusel Jaan Tõnissoni kunagisse koduaeda Tartus Anna Haava t. 7. Enne seda aga antakse rahvuslikule suurmehele au tema mälestussamba juures Postimehe ajaloolise toimetuse ees. Ka tänavu süüdati seal keskpäeval küünlad ja asetati kodumaja

mälestustahvli alla lilli. Kohal olid Eesti Üliõpilaste Seltsi ja korp! Fraternitas Estica liputoimkonnad.

Pikema kõnega esines muuseumühingu esimees Trivimi Velliste, kes kutsus üles tegema kõik, mis võimalik, et Eesti Vabariigi 100. sünnipäeval säraks see maja – ja ka Pätside kodumaja Pärnu Raekülas – sama kirkalt nagu Jaan Poska kunagine kodu täna Kadriorus.

Meenutati Jaan Tõnissoni noorema poja Helduri äsjast 100. sünnipäeva ja arutati võimalike edasiliikumise teede üle. Kõige realistlikumaks peeti sihtasutuse loomist, milles osaleksid Eesti riik, Tartu ja Pärnu linn, Tartu Ülikool, akadeemilised ja isamaalised ühingud ning seltsid. Ei välistatud üldrahvaliku korjanduse algatamist – hüüdlausega „Üks euro igalt eestlaselt!“ Miljon eurot on kindlasti piisav mõlema kodu taastamiseks ja vaimse keskusena avamiseks.

*

 

Samal teemal: