Varahommikune lippudega rivistumine Paikuse Põhikooli ees

Täna varahommikul luges Noorte Kotkaste juht Kardo Ojassalu Paikuse Põhikooli juurde kogunenud koolirahvale ette iseseisvusmanifesti.

Eesti Vabariigi sünnilinnal Pärnul on juba pikk traditsioon lugeda Eesti Vabariigi aastapäeva eelsel õhtul Rüütli platsil oleva monumendi trepil Manifesti kõigile Eestimaa rahvastele, mille esmakordselt tegi rahvale teatavaks sealsamas üle tänava asunud Endla teatri rõdult advokaat Hugo Kuusner.

Nüüd otsustati ka Paikuse Põhikoolis jäljendada manifesti esmaettelugejat. Kooli huvijuht Anu    Tammearu-Mežule ütles, et ka nende kooli paraadtrepp sobib küllalt hästi sümboliseerima kunagist Endla teatri rõdu, millelt kõneldes tegi unustamatult legendaarne Maapäeva saadik ülivõimast Eestimaa ajalugu. „Meie koolis on väga aktiivselt tegutsevad Kodutütred ja Noored Kotkad, kelle austavaks ülesandeks sai lippude hoidmine,“ selgitas huvijuht ja tänas Sindi Gümnaasiumit, kellelt saadi kasutuseks 30 kandelippu.

Õpilastele kõneles ka kooli direktor Aare Külaots, kes rõhutas vajadust uskuda endasse, oma rahvasse ja riiki – usku millegisse suuremasse. Kool saab panustada haridusse ja aidata üles leida noortes peituvaid kümneid andeid, mida õpilastes äratada selleks, et kasvaks usk iseenda võimetesse. Veel ütles Külaots, et vastamise kõrval tuleb vahel julgeda ka küsida, kaasa mõelda, vajadusel vaieldagi ja oma mõtteid kaitsta.

Õppealajuhataja Sirje Solom andis õpilastele kätte 2013. aasta õpilasleiutajate riikliku konkursi aukirjad. President Toomas Hendrik Ilves kuulutas eelmise aasta lõpus välja laste joonistusvõistluse „Head Eesti Asjad“. Sellel võistlusel osalenud õpilased said presidendi allkirja kandva tunnustuse, mis samuti täna hommikul noortele kunstnikele üle anti.

Paikuse õpilastel on au osaleda ka 24. veebruaril Pärnus toimuval Kaitseväe paraadil, kus hoiavad käes neid samasid sinimustvalgeid lippe. Kuid juba Eesti Vabariigi aastapäeva hommikul seisab veerandsada Paikuse valla noort lippurit ka Sindi raekoja ees, kus toimub kahe omavalitsuse – Sindi linna ja Paikuse valla – ühine pidulik lipuheiskamise tseremoonia. Paikuse vallas väärtustatakse riigi võimsaimat sümbolit väga kõrgelt hinnates.