Äsja lõppenud noorte ettevõtjate laada "Pärnumaa Jõulud" tulemusi kommenteerides ütles Mari Suurväli, et kogu müügi tulem oli 1198,88 euri, lisaks muidugi suur hulk väärtuslikke kogemusi kõigile osavõtjatele!

Kõige suurema läbimüügiga oli Paide Gümnaasiumi õpilasfirma Lusmägi, mida juhendab Elbe Metsatalu. Noormehed müüsid kaposid. Itaaliakeelne capotasto tähendab tõlkes ’sõrmelaua pea’. Seadme kinnitamisel mingil konkreetsel astmel kitarri kaelale risti üle sõrmlaua saab muuta helide kõrgust. Lühidalt kirjeldades võimaldab kapo kitarril mängitava muusika üle kanda teise helistikku, kuigi jätkatakse mängimist algse helistiku akordsõrmestikul. Suurima läbimüügi kategoorias võitjale pani auhinna välja AS Infotark.

Parima toote auhinna pani välja Pärnu Linnavalitsus. Selle omanikuks sai žürii üksmeelsel hinnangul Haapsalu Wiedemanni Gümnaasiumi õpilasfirma Puidukoda. Daniel Rahuvarm on juba kolm aastat valmistanud vilepille, mida noor pillimeister on enda selgituse kohaselt suvekuudel Haapsalu käsitööpoe vahendusel juba mitmeid sadu müünud. Eelistatuim puu on vaher, saar ja õunapuu. Tulevikukavades liigub mõte hakata ka vibupüsse valmistama. Ühemehe firmat juhendab Heinar Tuulberg ja müügileti ääres oli abiks tema lihane õde Anni.

Parima müügistrateegiaga paistis silma AV Pastakas Saue Gümnaasiumist, mida juhendab Virve Rajamäe. Noormehed ei seisnud üksnes leti ääres oodates, et keegi nende kirjutusvahendite vastu huvi tunneks, vaid astusid möödujatele viisaka pöördumisega juurde ja tutvustasid pastakatele kirjutatud kõige olulisemaid valemeid geomeetria, aritmeetika, füüsika ja keemia valdkonnas. Auhinna pani parima müügistrateegia eest välja Pärnumaalt valitud Riigikogu liige Toomas Tõniste, kes esines noortele ettevõtjatele lühikese sõnavõtuga laada avamisel. Sõnavõtus rõhutas ta vajadusele rohkem pühenduda tootvale äritegevusele, mitte niivõrd edasimüügile. See kindlustab rohkem töökohti ja vähendab tööpuudust.

Mari Suurväli juhendamisel valmistasid Pärnu Ühisgümnaasiumi 5 neidu õpilasfirmas Chickaz kauni kaanekujundusega märkmikke, mis pälvisid parima väljapaneku auhinna TÜ Pärnu kolledžilt.

Swedpank autasustas uudseima toote kategoorias õpilasfirmat ValgusPaber. Innovaatiliseima tootega tuli laadale Mikitamäe kool, kus noori ettevõtjaid juhendab Karin Sonts. Räpina paberivabrikust hangitud vanapaberist valminud lambikuplid ja kausid jätsid kaubandusliku väljanägemise poolest väga pilkupüüdva mulje. Paberist kuplite-kausside vormimise mõtte tekitaja oli õpilase Mairon Arbma ema.

Koolikasutusliku toote kategoorias tunnistati parimaks Viljandi Maagümnaasiumi õpilasfirma Valem, mida juhendab Tõnis Tiit. Kingituse tegi neile NP Foods Eesti OÜ.

Parimat teenust pakkus Sindi Gümnaasiumi õpilasfirma Ennustuskontor, mille juhendaja on õpetaja Sigrid Jamnes. Ennustamine käis vürfli veeretamise abil.

Port Artur AS, kelle kaubanduskeskuse pinda on jõuluaegsel õpilasfirmade laadal juba kümme aastat võidud kasutada, pani ka käesoleval korral oma eripreemia välja. Tänavu sai selle omanikuks Pärnu Raeküla kooli Tegude Kalender, mida juhendab Kristi Suppi. Viie õpilase koostööna valmis sisukas kalender, mis võib edukalt võistelda paljude teiste sarnaste trükistega.

Tallinna Saksa Gümnaasiumi õpilasfirma New Hand, mida juhendab Ivi Olev, pälvis parima korduvkasutusliku toote auhinna.

Kategoorias aktiivne müük tunnistati parimaks Pärnjõe Põhikooli õpilasfirma MOT, juhendaja Eve Sikka.

Ostja lemmikuks osutus Sindi Gümnaasiumi minifirma Vah-Vah-Vah-Vahva, juhendaja Eneli Arusaar. Nemad mitte ainult ei müünud vahvleid, vaid ka kinkisid mõnedele laada külastajatele.

Mari Suurväli ütles, et parimate selgitamine on alati olnud äärmiselt raske tegevus, sest tegelikult vääriks tunnustamist kordades rohkem õpilasfirmasid. Meeldiv, et ka sel aastal oli kohal Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilane Andraš Tšitškan, kes alates läinud aasta jõuludest on seni äratanud suurt tähelepanu õpilasfirma E-ained eduga. Nüüd polnud ta tegev küll mitte e-ainetega, vaid tegutseb reklaamiagentuuris erinevate reklaami- ja veebilahenduste pakkumistega. Andraš Tšitškan tunnistas, et pealehakkamise julguse ja kogemuse sai ta oma firma loomiseks õpilasfirmast ja nüüd tutvustas ta jõululaadal teiste õpilasfirmade pakutud toodangut.

Korraldustoimkonna liige Jaak Suurväli sõnul osales registreerunud 36-st firmast 34. Laadale tuldi Tallinnast, Harjumaalt, Paidest, Kohilast, Haapsalust, Viljandist, Setomaalt, Põlvast Missost, Värskast, Mikitamäelt, Vastseliinast, Meremäelt, Parksepast, Võrust. Pärnu koolidest osalesid Pärnu Ühisgümnaasium, Raeküla kool ja Pärnu Kunstikool, maakonnast Pärnjõe põhikool ja Sindi Gümnaasium, kes on alati väga suurearvuliselt olnud esindatud. Haigestumise tõttu jäid tulemata Tõstamaa ja Vändra. Mitmed firmad pidid laadal osalemisest loobuma ka raha puudusel.

Samal teemal: