Kõigepealt tuleb vastata küsimusele, miks üldse valgustus välja lülitatakse. Põhjus on mõistagi kokkuhoid. 2010. a eelarve on võrreldes eelmiste aastatega üle 6 mln krooni väiksem. See on enam kui 10%. Samas pole alanenud ühegi hüve hinnad, mida linn peab tarbima. Antud teemaga seoses tasub enesele meelde tuletada, et elektrihind on samuti tõusnud. Kuid ka kokkuhoiu vajadus peab tulenema millestki, sest kokkuhoid kokkuhoiu pärast on pikas perspektiivis mõttetu ja seda eriti just omavalitsuse tasandil.

Sindi linnavalitsus on lähtunud kokkuhoiust paljudes valdkondades ja nii on see ka tänavavalgustuse osas. Enne tulede ”säästurežiimile” lülitamist (juuni-juuli täielikult välja lülitatud; hetkel keset ööd on välja lülitatud paariks tunniks) sai välja arvestatud nö valgustuse tunnihind. Sindis võrdub üks tund kuu aja jooksul üle 8000 krooni. Peale seda sai küsitud ka politsei seisukohta ning kokku lepitud, et kui kustunud tuled põhjustavad väärtegude arvu kasvu, siis ”säästmine” ei toimi ning see tuleb viivitamatult lõpetada.

Nüüd, peale suve, kustuvad tuled keset ööd. Arvestatud on sellega, et viimase bussi pealt tulejad ja esimesele bussile minejad saaksid liikuda valges. See, et vahel kustuvad tuled liiga vara hommikul, on tingitud sellest, et kõik hommikud pole ühesugused ning kuna öö pikeneb praegu iga päev, siis 2 nädalat tagasi seadistatud aeg ei ole mingil hetkel enam sobiv. Olgu siinkohal öeldud, et iga päev ei tasu valgustuse sisse- ja väljalülitust reguleerida. Linna valgustus lähtub 8 alajaamast ning ka nende kõigi seadistamine maksab.

Nüüd siis küsimus, kas Sindi linnavalitsus lähtubki vaid rahast? Ei lähtu. Lähtutakse ikkagi üldsuse tahtest ja ootustest. Ka linnavalitsuse liikmed on sintlased ja tarbivad samu ühishüvesid, mida teisedki sintlased. Kui tuled on kustunud, on tuled kustunud ka nende jaoks.

Mida siis kokkuhoitud rahaga tehakse? Ennekõike on vaja rahaga hoolsalt ringi käia, et oleks tagatud linnavalitsuse maksevõime – allasutuste palgad, maksud, arved ja muud. Sindis on endiselt piirkondi, kus oodatakse tänavavalgustuse paigaldamist. Ideaalis saab linnavalitsus kokkuhoitud rahaga pimedatesse kohtadesse valgustuse rajada.

Antud kirjutis ei ole kirjutatud vabanduste otsimiseks vaid põhjuste välja toomiseks. Sindi linnavalitsus lähtub Sindi üldsuse huvidest, oma volitustest ning võimaluste piiridest.