„Üldiselt pole ma kunagi mingitel konkurssidel osalenud,“ ütles Mehis Palotu täna õhtul toimunud telefonivestluse alguses ja rääkis, et saatis paar fotot konkursile vaid mõni tund enne piltide esitamise tähtaja lõppemist. Foto oli tehtud siiski juba tunduvalt varem. Üllatunud oli ta eelkõige sellepärast, et tavaliselt tehakse konkursile mõeldud foto läbimõeldult ja püüdlikult, mitte ei valita kiirustades juhuslikult tehtud fotode hulgast.

Fotokunstiga hakkas ta tõsisemalt tegelema alates 10-st eluaastast. „Käisin emale nii kaua peale kuni ta viimaks ostis mulle „Smena 8M“ tüüpi kaamera,“ meenutas auhinna võitja, kes fotoaparaadi saamisel käis alles 2. klassis. Veerandsajandiga on kogu fotograafia terviklikult tundmatuseni muutunud. Tol ajal polnud nii lihtne nagu tänapäeval digikaameratega, et teed klõpsu ja ühendad juhtme abil kaamera arvutiga ning pilt ongi olemas. „Siis oli Pärnus ainult üks kauplus „Jupiter“, kus ma käisin valmis lahustit ostmas,“ tuletas Palotu meelde esimesi iseseisvaid filmiilmutusi pimedas ruumis. Hiljem hakkas ta juba ise lahuseid segama, et fotode kvaliteeti tõsta. Selleks kaalus ta apteegi kaaluga ülitäpseid gramme naatriumit ja muid kemikaale. Värvifotod olid alles algstaadiumis. „Mäletan Loodussõprade ringis käimise ajast üht Tiiu Kimberi ütlemist siiani, kui ta kinnitas, et loodetavasti ei pea ta oma eluajal kindlasti mustvalgete fotode juurest värviliste juurde minema“, pööras Palotu jutu äkki värvitehnikale, mis sel ajal ei andnud tõelise fotokunsti seisukohalt vähimaidki lootuseid. „Nüüd teame kui suurepärast kunstiloomingut teeb Kimber kaamera, värvide ja arvutiga!“

90-te alguses tekkis mõne aasta pikkune vahe sisse ja nüüd on Palotu tegutsenud elukutselise fotograafina 7 aastat. Ühemehe firma MP Teenused OÜ läheb tellija juurde kohale, et teha pilte pulmadest, matustest ja paljudest teistest perekondlikest või ühiskondlikest sündmustest. Palotu eriliseks hobiks on portreefotode tegemine. Ka täna kõndis ta mitme tunni kestel kliendiga mööda Pärnu linna tänavaid ja tegi hulga erinevaid võtteid.

„Olen väga õnnelik võidu pärast ja lubatud auhind on samuti mulle väga vajalik asi,“ lõpetas väga suurt kasvu aga ka samavõrd suurt sõbralikkust pakkuv mees telefoni jutuajamise.

Vaata veel: