Villa Johanna juures asuv merevesi; seda uusehitust vesi ei ohusta

Täna hommikutundidel mereveetase hoopis langes, kuni jäi 9.30 pidama +50 cm juures. Sealt alates algas tempokas tõus, mis tegi pärast meetrini jõudmist kell 12.20 väga väikese langusjõnksu sisse ja seejärel jätkus tõus endise järjepidevusega kuni saavutas tänase päeva kõrgeima taseme 160,9 cm kell 18.20. Pärast seda hakkas vesi taas alanema, kuid uudise avaldamise ajaks (kell 23.10) on vesi jälle tõusnud+ 153 cm-ni. Seega on meresüsteemi instituudi poolt tehtud arvutused prognoosi koostamisel olnud hämmastavalt hästi tehtud. Pärastlõunane prognoosi korrigeerimine ennustas veetaseme tõusuks kella 18 ajal kuni 166 cm.

Pärnu veetaseme näitusid saab jälgida veebiaadressidel http://emhi.ee/?ide=21,393,1341; http://on-line.msi.ttu.ee/?jaam=parnu ja http://xgis.maaamet.ee/xGIS/XGis. Neist viimane on maa-ameti geoportaali üleujutusala kaart, millelt saab igaüks ise vaadata, millise veetõusu korral hakkab vesi tema kodu ohustama.

Lisaks taevast ja merest pargi teedele ning rannalähedastele tänavatele pealetungivale veele ilmestasid linnapilti veeturistide autode lakkamatud voorid. Loodusjõudude vastu erilist huvi tundvate autojuhtide ohjamiseks tõkestas politsei mitmed tänavad liikluseks. Osaliselt suleti autoliikluseks Mere puiestee, Suvituse, Seedri, Muru ja Muuli tänav.

Oli neidki inimesi, kes seisid pahura olemisega oma elamu ees, kus vesi loksus vastu soklit ja pahandasid ajakirjanikega. Põhjuseks olevat asjatu hädakisa tõstmine ja paanika tekitamine. „Pärnus ujutab pidevalt väiksemagi tõusu korral Mere puiesteed ja Suvituse tänavat, miks siis sellest kohe nii valjusti pasundada,“ kõneles kõrgendatud toonil ühe villa elanik, kes ei saavat sellepärast Tallinna sõprade murelike helistamiste tõttu enam üldsegi asu.

29. detsembril selgitas siinses veebis TTÜ Meresüsteemide Instituudi vanemteadur Tarmo Kõuts, et meretaseme prognoose tehes tuleb kriitilist taset silmas pidades eelkõige teavitada Päästeametit, kes teaks õigeaegselt tegutsema asuda. Kui selline kokkuleppeline piir on kehtestatud, siis tuleb sellest ka kinni pidada.

Täna võis vilkuritega masinaid pidevalt ohutsoonis tegutsemas näha ja nende abi läks vähemalt paaril korral isegi vaja. Üleujutuse alal patrullinud operatiivtöötajate abi vajasid paaril tänaval veevangi jäänud autod, kus viibisid ka lapsed.

Esplanaadi tänaval on tuul veidi vallatlenud ja vesi Mere puiesteel
Kvartalit piirav vesi ja Muuli tänava lõpus olev parkla
Politsei on tänava liikluseks tõkestanud ja Rannapargi äärne aed on üleujutatud
Vesi Rannapuiesteel Side tänava lõpu kohal ja Tammsaare tänava maja hoovis
Sanatoorium Tervise hoonete vahel ning Seedri ja Muru tänava nurgal.
Vallikraavi tagune jalutustee on üleujutatud, samuti Suure silla juures olev kai
Vesi uhub prahi välja; Suvituse tänav

Samal teemal:

*